Slovenija

Erjavcu zmanjkalo šest glasov

B.K./STA
15. 2. 2021, 10.43
Posodobljeno: 15. 2. 2021, 22.33
Deli članek:

Po neuspešni konstruktivni nezaupnici se bo predsednik Desusa posvetil stranki in pripravi na redne parlamentarne volitve.

Bobo
Karl Erjavec je pričakoval boljši izid, saj je bilo pod prvim predlogom nezaupnice 42 podpisov. Po seji je ugotavljal, da čas še ni dozorel za spremembe.

Erjavec je zatrdil, da je njegova vrnitev v politiko temeljila zlasti v nameri, da konsolidira Desus. "Sedaj bom imel več časa za to, da stranko uredim in ko konsolidiram ter pripravim za volitve," je dejal in dodal, da bodo takrat o novi vladi odločali volivci, in ne poslanci. Po njegovem mnenju namreč ljudje niso zadovoljni z aktualno politiko.

Kandidat za predsednika vlade Karl Erjavec je že zjutraj povedal, da ima mešane občutke, vendar je bil zadovoljen, da je konstruktivna nezaupnica vložena in bodo poslanci odločali o prihodnosti Slovenije. Kot je dejal, težko ocenjuje, kakšna bo podpora, računal pa je najmanj na 43 glasov.

To se ni uresničilo. Koalicijo KUL je podprlo le 40 poslancev, sedem jih je glasovalo proti. Poslanci so sicer prevzeli 53 glasovnic, vse so bile vrnjene. Šest glasovnic je bilo neveljavnih. V veljavi je, da poslanci, ki ne prevzamejo glasovnic, kot so storili vsi poslanci SDS, s tem praktično glasujejo proti.

Poslanci so sicer po Erjavčevih besedah odločali med avtoritarno Slovenijo in normalno, ustavno in demokratično Slovenijo. "Danes ne odločate o Karlu Viktorju Erjavcu," je kandidat za predsednika vlade dejal poslancem. Po njegovem prepričanju namreč odločajo o tem, ali bodo dopustili, da bo aktualna vlada še naprej slabila demokratične pridobitve zadnjih 30 let. Po Erjavčevih besedah je po 11 mesecih delovanja aktualne vlade jasno vidno, da vlada ne zasleduje glavnega cilja blagostanja državljanov. Avtoritarna politika, ki jo izvaja aktualni predsednik vlade, tudi ne cilja na utrjevanje ustavnih vrednost, neodvisnih institucij, prav tako tudi ne na krepitev svobode medijev.