slovo

Nenadno je preminula ustanoviteljica zavoda Bunker Nevenka Koprivšek

A.S./STA
14. 2. 2021, 21.23
Posodobljeno: 14. 2. 2021, 22.01
Deli članek:

Nenadno je preminula ustanoviteljica in dolgoletna direktorica zavoda Bunker Nevenka Koprivšek, so danes sporočili iz zavoda Bunker. Bila je tudi direktorica festivala Mladi levi.

Marko Vavpotič, M24.si
Nevenka Koprivšek

"Žalostni in zaprepadeni sporočamo, da je nenadno preminula Bunkerjeva ustanoviteljica in dolgoletna direktorica Nevenka Koprivšek," so zapisali v zavodu.

Zavod Bunker je neprofitni zavod za izvedbo in organizacijo kulturnih prireditev. Kot je leta 2017 v intervjuju za STA pojasnila Koprivškova, je 27. decembra 1997 zavod ustanovila, ko je zaznala, da smo pri nas slabo seznanjeni z dogajanjem na mednarodnem področju sodobne scenske umetnosti.

Poleg tega je bila je direktorica festivala Mladi levi in (so)ustanoviteljica mednarodnih in lokalnih mrež, kot so Junge Hunde, DBM, Sostenuto, Imagine 2020, Create to Connect, Asociacija, Kulturna četrt Tabor in Balkan Express, je zapisano na spletnem portalu slovenskega gledališča Sigledal.

Koprivškova je bila nekaj časa tudi umetniška direktorica Gledališča Glej. "Neizmerna žalost in bolečina sta nas obšli ob vesti, da nas je zapustila nekdanja umetniška direktorica Gledališča Glej in vsestranska ustvarjalka Nevenka Koprivšek. Hvala za Glej, hvala za Bunker in hvala za naše in tvoje sodobno gledališče, Nena," pa so v odzivu na tragično vest na Twitterju zapisali pri Umetniškem svetu Gledališča Glej.

Francosko veleposlaništvo v Sloveniji je Koprivškovo leta 2011 imenovalo za vitezinjo reda umetnosti in leposlovja. Koprivškova je nagrado prejela za umetniško delo in poglabljanje vezi med državama, saj je kot direktorica festivala Mladi levi razvila tesno sodelovanje s francosko umetniško sceno in omogočila številnim francoskim umetnikom, da so nastopili v Sloveniji, so takrat zapisali na francoskem veleposlaništvu.

Leta 2016 je prejela tudi francosko odlikovanje častnik reda umetnosti in leposlovja.