poškodovala sta se tudi reševalca

FOTO: Na območju Storžiča snežna plazova terjala življenja treh alpinistov

A.S.
13. 2. 2021, 14.42
Posodobljeno: 13. 2. 2021, 19.53
Deli članek:

Snežna plazova sta zasula tri naveze s po dvema alpinistoma. Trojici ni bilo pomoči.

Policijska uprava Kranj
Obsežna reševalna akcija na območju Storžiča

Območje je bilo v času intervencije zaprto, v obsežni iskalni akciji pa so sodelovali pripadniki Slovenske vojske, 24 gorskih reševalcev, trije lavinski psi, policija in zdravstveno osebje. 

Na območju 2132 metrov visokega Storžiča na zahodnem delu Kamniško-Savinjskih Alp - natančneje na Kramarjevi poti - je malo pred 11. uro dva izkušena alpinista, ki sta se vzpenjala v navezi, zasul snežni plaz. Oba sta poškodbam podlegla.

Isti plaz je do pasu zasul še dva alpinista. Uspela sta se izkopati in pristojne obvestiti o dogodku. Stekla je reševalna akcija, je v izjavi za javnost dejal vodja letalske enote policije Robert Kralj. Potem ko sta se izkopala iz prijema snega, sta že sama začela tudi prve reševalne postopke, pa je povedal vodja intervencije pri Gorski reševalni službi Tržič Sašo Rožič.

"Po njunem klicu so bili aktivirani tržiški gorski reševalci, helikopterska reševalna ekipa na Brniku z vojaškim helikopterjem in Gorska policijska enota s policijskim helikopterjem. Helikopterja sta se v reševanju izmenjevala v zraku, tako, da je bil eden ves čas na kraju," so kasneje v sporočilu za javnost navedli kranjski policisti. 

Policijska uprava Kranj
Obsežna reševalna akcija na območju Storžiča

Poškodovana tudi reševalca

Policisti so že v dopoldanskih urah sporočili, da je splošna nevarnost proženja snežnih plazov do 1800 metrov tretje stopnje, nad to mejo pa je nevarnost velika, četrte stopnje. Temperature v visokogorju so okoli minus 20 stopinj Celzija, pihajo tudi močni vetrovi severnih in severovzhodnih smeri.

Med reševanjem ponesrečencev je višje na tem območju nekaj čez 13. uro  drugi plaz odnesel tretjo navezo dveh planincev, ki je bila danes na tem območju. Alpinista sta plaz sprožila na 2000 metrih višine, ustavil pa se je na 1400 metrih višine, je dejal Rožič. Eden od dvojice je preminil na kraju, drugi pa se je hudo poškodoval. 

Reševalce (na plazovini je bila ekipa štirih gorskih reševalcev z zdravnikom) so po radijski postaji obvestili o novem plazu, da so se lahko umaknili. Dva sta se pri tem poškodovala, eden iz ekipe HNMP huje, drugi lažje. 

Mrtve in poškodovane je helikopter SV nato prepeljal v dolino.

Preverjanje okoliščin še poteka

Kranjski policisti so navedli, da preverjanje posameznih okoliščin še poteka in dodali, da je bila intervencija izjemno zahtevna. "Razmere so bile težke tako v zraku, kot tudi na tleh. Pihal je veter do 50km/h, tudi po sekundarnem plazu pa je realno obstaja verjetnost še novih plazov," so pojasnili.

Policijska uprava Kranj
Obsežna reševalna akcija na območju Storžiča

Nevarnost proženja plazov tudi v naslednjih dneh velika

Ogled območja sproženih plazov je opravila Gorska policijska enota, v intervenciji pa je sodelovala tudi dr. Manca Volk Bahun, strokovnjakinja za snežne plazove iz Geografskega inštituta Antona Melika ZRC SAZU in Službe za varstvo pred snežnimi Plazovi Zelenica - Tržič. Še dodatno je opozorila na veliko nevarnost snežnih plazov nad 1800 metri. 

V zadnjih dneh je pihal okrepljen severni veter, ki je prenašal sneg v
zavetrne lege. Na teh delih je veliko napihanega snega in že ob manjši
dodatni obremenitvi lahko sprožimo snežni plaz. Ne glede na smer vetra so se lokalno gradile klože tudi pod severnimi grebeni, predvsem pod opastmi. Na teh delih bo tudi v prihodnjih dneh zaradi nizkih temperature ostala nevarnost proženja snežnih plazov velika. Pihal bo tudi veter, ki bo še prenašal rahel sneg in gradil klože in opasti, je opozorila Volk Bahunova.