velik zalogaj

Od danes obvezno testirani tudi zaposleni v trgovinah

B.K./STA
12. 2. 2021, 15.50
Posodobljeno: 12. 2. 2021, 16.00
Deli članek:

Z današnjim dnem morajo imeti v skladu z vladnim odlokom tudi trgovci v trgovinah, ki v pretežni meri prodajajo živila, negativen test na novi koronavirus. Večje trgovske verige priznavajo, da je testiranje logistični in organizacijski zalogaj, a zagotavljajo, da so v trgovinah le zaposleni z negativnim testom.

Dreamstime
Fotografija je simbolična.

V Mercatorju zaposlene v trgovinah napotujejo na lokalne točke za množično testiranje, izvajajo pa ga tudi na več lastnih lokacijah. "Mercator je največji zaposlovalec v Sloveniji z več kot 460 trgovinami, zato je izvedba testiranja zaposlenih v maloprodaji velik organizacijski in logistični podvig," so povedali za STA.

Tedensko bodo tako testirali nekaj tisoč zaposlenih v maloprodaji in s tem zagotovili, da bodo Mercatorjeve trgovine tudi v prihodnje nemoteno poslovale. Po predvidevanjih bodo število točk, kjer se izvaja testiranje, še povečali. Poslovodje v Mercatorjevih trgovinah vodijo evidenco testov zaposlenih, tako da bodo od danes in dokler bo veljala zahteva testiranja delali le zaposleni z veljavnim negativnim izvidom.

"Zaposleni v Mercatorjevi maloprodaji so razumni in odgovorni, dobro se zavedajo pomena preskrbe prebivalstva za vsakodnevno normalno življenje, seveda pa tedensko testiranje zanje pomeni veliko dodatno obremenitev," so dodali ob tem. Pojasnili so še, da zaposleni brez veljavnega potrdila o negativnem izvidu testa ne morejo delati v trgovini.

V Lidlu Slovenija so testiranje za sodelavke in sodelavce v prodaji pripravili testiranje z zunanjim izvajalcem kar na svojih lokacijah. Testiranje je potekalo v sredo in četrtek. "V tem tednu se je testiralo skoraj 900 zaposlenih na 61 lokacijah, kar je bil logistično kar zahteven podvig," so pojasnili.

Tudi v naslednjem tednu bodo testiranje v Lidlu pripravili na svojih lokacijah, kako pa bo v prihodnje, bo odvisno od nadaljnjih vladnih ukrepov.

V podjetju so sicer v skladu s sedmim protikoronskim zakonom že do 31. januarja vložili zahtevek za povračilo stroškov testiranja zaposlenih od države, so dodali. V primeru, da se zaposleni organiziranega testiranja ni mogel udeležiti in se je testiral v zdravstvenem domu, mu bodo prav tako povrnili morebitni strošek.

V Lidlu sicer izražajo razumevanje, da je treba za preprečevanje širitve korona virusa sprejeti določene ukrepe; teh se od vsega začetka dosledno držijo. "Tako zahtevane ukrepe razumejo tudi naši zaposleni. Redno in vztrajno upoštevanje ukrepov za preprečevanje okužb je tudi ves čas epidemije rezultiralo z zelo nizkim številom potrjenih okužb v celotnem podjetju. Enako so pokazali tudi hitri testi ta teden," so navedli za STA.

V Hoferju so spomnili, da so kljub razglasitvi epidemije covida-19 njihove trgovine ves čas odprte, "seveda ob upoštevanju in uvedbi številnih preventivnih ukrepov za zagotavljanje varnosti tako naših kupcev kot sodelavcev". Za tedensko obvezna testiranja več kot 1400 sodelavk in sodelavcev v 89 trgovinah Hofer po Sloveniji so v sodelovanju z zdravnikom medicine dela izbrali izvajalce v posamezni regiji oziroma kraju. Gre za regionalno pooblaščene laboratorije, ki so pooblaščeni s strani ministrstva za zdravje.

Zaradi trenutne "izjemne frekventnosti" tovrstnih testiranj seznam sestavljajo tako vstopne točke lokalnih zdravstvenih domov in ostalih javnih testiranj kot tudi samoplačniška testiranja pri izvajalcih medicine dela, so za STA pojasnili v tej trgovski družbi. Organizacijo testiranj so v celoti prevzeli regionalni vodje trgovin ter zaposleni v zdravstvu.

"Prizadevamo si, da postopek testiranja našim sodelavcem v bodoče v čim večji meri omogočimo z mobilnimi enotami posameznih zdravstvenih ustanov na določenih parkiriščih naših trgovin," so dodali in izrazili prepričanje, da bi tako celoten postopek še poenostavili. "Vsekakor bomo zagotovili, da bodo naše sodelavke in sodelavci v trgovini izpolnjevali zahteve omenjenega odloka ter pred nastopom dela opravili test in delo opravljali samo v primeru negativnega rezultata."

Stroške testiranj pri samoplačniških izvajalcih krije Hofer, ki svojim prodajalkam in prodajalcem hkrati testiranje in prevoz do kraja njegovega izvajanja šteje v delovni čas. Prav tako bodo sodelavcem povrnili potne stroške prevoza do kraja testiranja in nazaj.

V Sparu Slovenija so zaposlene prav tako do roka testirali z usposobljenimi izvajalci na lokaciji posamezne trgovine, kar je predstavljalo precejšen logistični zalogaj, a hkrati zaposlenim poenostavilo postopek. "Posebnih težav pri testiranju nismo imeli. Testi so bili povečini negativni, zato težav z organizacijo dela in nadomeščanji nimamo," so dodali.

Kar zadeva financiranje so se v podjetju prijavili na pomoč gospodarstvu v zaostrenih razmerah epidemije covida-19 v sklopu določil sedmega protikoronskega zakona, s čimer bodo krili strošek testov. "Vsekakor bomo v zvezi s testiranjem še naprej sledili navodilom NIJZ in pristojnih institucij ter vsem vladnim ukrepom," so sklenili.

V Tušu pa so navedli, da imajo glede na veljavni vladni odlok izdelan načrt izvedbe testiranja zaposlenih po Sloveniji, kjer v celoti upoštevajo določbe. "Z mobilnimi ekipami za testiranje se trudimo pokriti naše poslovalnice po Sloveniji, kar je za celotno ekipo velik organizacijski zalogaj," so zapisali.

V skladu z vladnim odlokom o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, ki je v veljavo stopil 6. februarja, je od danes prvič od izbruha epidemije covida-19 tudi v živilskih trgovinah v veljavo stopila obveznost testiranja zaposlenih na okužbo z novim koronavirusom najmanj enkrat tedensko. To obveznost za vso trgovinsko dejavnost podaljšuje tudi novi odlok, ki bo v veljavo stopil v ponedeljek.

Od ponedeljka sicer testiranje ne bo potrebno za osebe, ki imajo potrdilo o cepljenju proti covidu-19 ali pa so v zadnjih šestih mesecih prebolele covid-19.