Nekateri "oproščeni" testiranja

Novost pri testiranju: vse pozitivne hitre teste se bo potrjevalo s PCR testi

G.G.
12. 2. 2021, 12.01
Posodobljeno: 12. 2. 2021, 14.05
Deli članek:

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne je predstavila novosti na področju testiranja na koronavirus.

Bobo
Fotografija je simbolična.

V soboto stopi v veljavo bistvena sprememba, ki so jo pred dnevi predlagali epidemiologi. Vse pozitivne izvide na hitrih antigenskih testih se bo potrjevalo z bolj zanesljivimi PCR testi. Testirani bo na mobilni telefon prejel sporočilo z navodilom, kako ravnati naprej. Napoteni bodo namreč na ponovni bris, kamor ga lahko napoti že izvajalec hitrega testiranja, lahko pa tudi izbrani osebni zdravnik.

Marija Magajne ponavlja, da je izjemno pomembno, da v tem času ostanemo v samoizolaciji, saj ne glede na možnost lažnega pozitivnega izvida, obstaja velika verjetnost, da je oseba pozitivna in kužna.

Prebolevniki in cepljeni

Testirati pa se ne bo potrebno prebolevnikom. Ti lahko to dokazujejo s pozitivnim izvidom brisa s PCR ali hitrim antigenskim testom. Od odvzema brisa mora poteči najmanj 21 dni in največ šest mesecev. Če okužba ni bila potrjena s testiranjem, kot na primer pri osebah, ki so imel okužene v istem gospodinjstvu, morajo dobiti potrdilo zdravnika. Ministrstvo je objavilo tudi vzorec obrazca za potrdilo zdravnika. 

Testiranje tudi ni potrebno cepljenim z dvema odmerkoma. Od drugega cepljenja z odmerkom cepiva družbe Pfizer-Biontech mora preteči en teden, pri Moderni je treba počakati dva tedna in pri Astrazeneci tri tedne.