Interes so pokazali poljska energetska družba PKN Orlen, med možnimi kupci se omenjajo tudi madžarski Mol, azerbajdžanski SOCAR in ruski Lukoil.

"Preučimo vse priložnosti, ki se pojavijo v regiji, torej bomo analizirali tudi to," je pred dnevi povedala članica uprave družbe PKN Orlen Patrycja Klarecka.

V bližini Slovenije sta tudi azerbajdžanska družba SOCAR, ki je leta 2019 v Avstriji kupila 82 bencinskih servisov, in ruski Lukoil, ki je leta 2010 na Hrvaškem prevzel Crobenz, so spomnile Finance.

Petrola ne zanimajo

OMV je drugi največji igralec na slovenskem trgu naftnih derivatov z nekaj več kot 20-odstotnim deležem. Največjega, nekaj manj kot 60-odstotnega, ima družba Petrol s 318 bencinskimi servisi.

"Petrol za nakup ni zainteresiran," so povedali v družbi in dodali, da pa sicer ne morejo komentirati poslovnih odločitev drugih podjetij na področju prodaje pogonskih goriv.

Zadnja leta svojo prisotnost na slovenskem trgu krepi predvsem madžarski Mol, ki ima nekaj več kot 50 bencinskih servisov. Vprašanj glede nakupa bencinskih servisov OMV za zdaj niso želeli komentirati. Ostali ponudniki imajo manjši delež.

Avstrijski OMV je prejšnji teden napovedal, da namerava v okviru programa prodaje naložb med drugim prodati tudi 92,25-odstotni delež v družbi OMV Slovenija. Za STA so pojasnili, da gre za korak v smeri optimizacije portfelja naložb, in dodali, da je prezgodaj za odgovore o tem, komu jih bodo prodali. OMV ima v Sloveniji bencinske servise pod znamkami OMV, Eurotruck, Avanti in Diskont. Prisoten je tudi z družbo OMV Marine, ki pa je, kot so pojasnili, ne bodo prodali.