Pouk

Previdno odpiranje šol po Evropi: nekatere države od danes s spremembami ...

S.R./STA
8. 2. 2021, 07.39
Posodobljeno: 8. 2. 2021, 08.07
Deli članek:

V več evropskih državah se bodo danes v okviru rahljanja ukrepov za zajezitev novega koronavirusa nekateri učenci vrnili v šolske klopi.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Po vsej Avstriji lahko danes po šestih tednih svoja vrata znova odprejo vse trgovine, frizerji, pedikerji, muzeji, knjižnice in živalski vrtovi. V njih bo moralo biti 20 kvadratnih metrov prostora na eno stranko. Obvezne bodo zaščitne maske tipa FFP2. Pri ponudnikih storitev, kjer prihaja do bližnjih stikov s strankami, bodo morale te predložiti negativen izvid testiranja na novi koronavirus, ki ne bo smel biti starejši od 48 ur. To ne velja za ljudi, ki so v zadnjih šestih mesecih preboleli covid-19.

Redno testiranje, ki bo potekalo dvakrat tedensko, pa bo tudi pogoj za udeležbo učencev pri pouku v šolah, v katere se danes vračajo otroci v avstrijskih zveznih deželah Dunaj in Spodnja Avstrija. V ljudskih šolah, kar ustreza nižjim razredom devetletke, razredov ne bodo delili. Učenci bodo tako vsak dan hodili k pouku v šole. V višjih razredih bo pouk potekal izmensko. Starejši učenci bodo morali nositi maske FFP2.

V drugih avstrijskih deželah se medtem danes šele začenjajo zimske počitnice, tako da se bodo otroci v šole vrnili prihodnji teden.

Na Hrvaškem tudi nekateri srednješolci

Pouk v hrvaških šolah se bo nadaljeval po veljavnem modelu. V večini županij bodo v šolske klopi sedli učenci osnovnih šol in zadnjih razredov srednjih šol, za vse ostale srednješolce pa bo ostal pouk na daljavo, razen v Zagrebu in ličko-senjski županiji, kjer se v šole vračajo vsi srednješolci.

Drugod po Evropi

Tudi na Danskem večina omejitvenih ukrepov ostaja v veljavi, v šolske klopi se bodo vrnili zgolj učenci do 4. razreda osnovnih šol in predšolski otroci. Družili se bodo lahko samo s svojimi sošolci. Starši pa bodo morali v šoli nositi zaščitno masko.

Na Nizozemskem se bodo medtem odprle osnovne šole, pa tudi nekatere trgovine, da bi lahko sprejele naročila. Otroci pa se danes v šolske klopi vračajo tudi v Romuniji.

Zaradi hitrega širjenja britanske različice novega koronavirusa bodo šole na Slovaškem v nasprotju s prvotnimi načrti odprli le v nekaterih delih države. Na območjih, ki so zaradi hitrega širjenja koronavirusa označena kot črna, šol danes ne bodo smeli odpreti, je v petek sporočil slovaški minister za zdravje Marek Krajči.

Prvotno bi morali v šolske klopi ob strogih pogojih glede obveznega negativnega testa na covid-19 sesti učenci do 10. leta starosti, vendar so se številna mesta in regije odprtju šol odpovedala, saj oblasti niso bile v stanju pravočasno zagotoviti obveznih testov.