V Ljubljani

Pri množičnem testiranju šolnikov bo pomagala tudi vojska

L.K./STA
7. 2. 2021, 12.02
Posodobljeno: 7. 2. 2021, 12.03
Deli članek:

Slovenska vojska bo na prošnjo Zdravstvenega doma Ljubljana od torka naprej z osmimi medicinskimi tehniki na Gospodarskem razstavišču pomagala pri tedenskem presejalnem testiranju učiteljev, vzgojiteljev in drugih delavcev vzgojno-izobraževalnih institucij, je na Twitterju objavila Slovenska vojska.

STA
V Ljubljani poteka hitro testiranje na Gospodarskem razstavišču.

V torek bodo v šole odšli vsi učenci prvega triletja osnovnih šol, prav tako znova odpirajo vse vrtce po državi. Vsi zaposleni, razen tistih, ki so covid-19 že preboleli, se morajo ob vnovičnem prihodu testirati, prav tako tisti, ki so imeli pouk v šolah že pretekla dva tedna. Nekatera testiranja bodo predvidoma izvedli že v ponedeljek, preostali naj bi se testirali v torek.

Množično testiranje

Povečano testiranje s hitrimi testi je pričakovati tudi zaradi odprtja nekaterih dejavnosti, pri katerih bodo morali imeti zaposleni, v določenih primerih pa tudi stranke, negativen izvid testa na okužbo z novim koronavirusom.

Od sobote so lahko ob tedenskem testiranju zaposlenih odprte prodajalne s površino do 400 kvadratnih metrov, ne glede na vrsto blaga, ter druge servisne delavnice s površino do 400 kvadratnih metrov ter storitve izdelave, vzdrževanja in montaže.

Ob tedenskem testiranju zaposlenih in ob pogoju, da tudi stranke predložijo negativen test, ki je opravljen v Sloveniji in ni starejši od 24 ur, so lahko odprte storitve higienske nege, ki niso storitve frizerskih salonov, medicinske pedikure in medicinske manikure (npr. kozmetične dejavnosti, pedikura, dejavnosti salonov za nego telesa), individualne storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (npr. inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice) in storitve salonov za nego živali.

Od 12. februarja se bodo morali tedensko testirati tudi zaposleni v dejavnostih, ki so bile že doslej odprte, in sicer prodajalne, ki v pretežni meri prodajajo živila, blago za osebno nego in čiščenje, vključno s prodajo kmetijskih pridelkov na kmetiji, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, specializirane prodajalne z otroškim programom in tržnice.