Paul Gosar

Bratje in sestre proti ameriškemu kongresniku slovenskih korenin

Mihael Korsika
31. 1. 2021, 18.15
Posodobljeno: 31. 1. 2021, 18.15
Deli članek:

Ameriškemu kongresniku slovenskega rodu Paulu Gosarju bi lahko zaradi domnevnega spodbujanja napada na ameriški kongres celo odvzeli mandat. Ameriška javnost njegovo družino pozna predvsem zaradi javnih besednih spopadov med brati in sestrami, sedem jih je levo usmerjenih, dva pa desno. Gosar je leta 2016 kot edini kongresnik bojkotiral nagovor papeža ameriškemu kongresu.

Profimedia
Paul Gosar velja za pripadnika konservativnega krila republikanske stranke.

V ameriškem senatu se bo čez dober teden začela obravnava že druge ustavne obtožbe proti danes že nekdanjemu predsedniku Združenih držav Amerike Donaldu Trumpu, onkraj luže pa so vse glasnejši tudi pozivi k sprožitvi preiskave o politični odgovornosti nekaterih politikov za nasilni vdor v ameriški kongres.

Eno glavnih vlog naj bi pri tem imel republikanski kongresnik slovenskega rodu iz Arizone Paul Gosar, ki spada med najbolj goreče podpornike Trumpa. Pred napadom na kongres, v katerem je 6. januarja umrlo pet ljudi, je Gosar pozival Trumpove podpornike, naj pridejo v Washington branit ustavo in Belo hišo.

Reuters
V napadu na ameriški kongres je 6. januarja umrlo pet ljudi.

Slovenske korenine

Gosar velja za pripadnika konservativnega krila republikanske stranke. Zagovarja nizke davke, zavzemal se je za gradnjo zidu na ameriški južni meji in je eden največjih kritikov priseljevanja iz Latinske Amerike in muslimanskih držav.

Preden je leta 2011 postal član ameriškega kongresa, je 25 let delal kot zobozdravnik. Njegovi stari starši po očetovi strani so se v Wyoming priselili z območja današnje Slovenije zaradi dela v tamkajšnjih rudnikih premoga. Gosarjeva starša sta zaprisežena republikanca in sta se konec 60. in v začetku 70. let prejšnjega stoletja udeleževala nacionalnih konvencij tedanjih ameriških predsednikov Richarda Nixona in Geralda Forda.

Paul je eden izmed desetih otrok družine Gosar, ki jo širša ameriška javnost pozna predvsem po politični raznolikosti. Kot je Gosar pojasnil za Svobodno Slovenijo, glasilo argentinskih Slovencev, je sedem bratov in sester zelo levo politično usmerjenih. Eden izmed njih, Pete Gosar, je bil nekaj časa predsednik Demokratske stranke v Wyomingu, a je nato odstopil s položaja, ko je kandidiral za guvernerja te ameriške zvezne države. V letih 2010 in 2014 je bil sicer obakrat neuspešen.

Poleg Paula Gosarja desna politična stališča v družini zagovarja še en brat, en brat pa je na sredini. Družinsko srečanje tako ne mine brez pestrih razprav o politiki, ki pa se dostikrat preselijo tudi v medije.

Javni družinski spopadi

Pred volitvami leta 2016 so tako trije bratje in tri sestre nastopili v predvolilnem oglasu Gosarjevega protikandidata in zatrjevali, da njihov brat ne dela v dobro podeželske Arizone, kjer je bil izvoljen, saj se ne zavzema za socialne politike, zdravstveno varstvo, zaščito vodnih virov in zagotavljanje služb, nastrojen pa naj bi bil proti priseljevanju. Gosar jim je takrat prek twitterja odgovoril, da so dali »politično ideologijo pred družino, Stalin bi bil ponosen« ter da gre za razočarane podpornike Hillary Clinton in zaključil »se vidimo v hiši mame in očeta«, je še poročala Svobodna Slovenija.

Bratje in sestre so se javno odzvali tudi po nedavnih napadih na ameriški kongres, saj so prepričani, da jih je Paul Gosar spodbujal.
»Vemo, da je skrajnež, in to jemljemo zelo resno. Brat nenehno širi dezinformacije in zelo smo začudeni, da do zdaj še ni bilo nobenih posledic. To, kar se je dogajalo v sredo, bi morala biti kaplja čez rob,« je dejala Jennifer Gosar.

»To, kar se je zgodilo v kongresu, je izdaja. Če si to ne zasluži izključitve iz kongresa, kaj si potem zasluži?« je dejal Tim Gosar, ki je z bratom in sestro naslovil pisno zahtevo po izključitvi brata iz kongresa na demokratskega kongresnika iz Arizone Raula Grijalvo.

Ta je odgovoril, da je trenutno osredotočen na odstranitev Trumpa s položaja, vendar dodal, da tistih članov kongresa, ki so imeli vlogo pri promociji neutemeljene zarote o volitvah, kar je privedlo do napada na kongres, ne smejo spregledati. Zagotovil je, da bodo take preiskali in tudi izključili, če se jim bo dokazala krivda.

STA
Predsednik Slovenije je Paulu Gosarju leta 2019 izročil državno odlikovanje.

Državno odlikovanje

Paul Gosar je v deželo svojih prednikov prvič prišel aprila 2019, ko ga je predsednik republike Borut Pahor odlikoval z zlatim redom za zasluge, ki se podeljuje »za izjemno delo in zasluge pri varnosti, obrambi in zaščiti Republike Slovenije ter za mednarodno sodelovanje na teh področjih«. Ameriški kongresnik si je priznanje po Pahorjevi oceni zaslužil za svoj prispevek in sodelovanje pri krepitvi odnosov med Slovenijo in ZDA.

V uradu predsednika republike so ob tem še poudarili, da ima Gosar tudi zasluge za ustanovitev skupine prijateljstva s Slovenijo v predstavniškem domu ameriškega kongresa, kjer je tudi sopredsedujoči skupini.

Odlikovanja Republike Slovenije so poleg Gosarja do zdaj prejeli še štirje senatorji in kongresniki slovenskega rodu, ki so v preteklosti obiskali Slovenijo.

Priznanje so prejeli senator iz Delawara William V. Roth in kongresniki James L. Oberstar, Tom Harkin ter George Vojnovich, a je Gosar edini z zlatim redom za zasluge, saj so preostali dobili srebrni častni znak.

Republikanec Gosar se je leta 2016 zavzel, da bi Billu Cosbyju, ki je priznal, da je omamljal ženske, odvzeli predsedniško medaljo svobode, a njegov predlog ni dobil podpore. Bo Paul Gosar, če mu bo dokazana vpletenost v spodbujanje napada na ameriški kongres, torej sam vrnil zlati red za zasluge, ki mu ga je podelil predsednik Pahor?

Proti papežu

Kongresnik slovenskega rodu Paul Gosar je septembra 2015 s svojim bojkotom papeža Frančiška dobil veliko pozornost ameriške in svetovne javnosti. Kot edini predstavnik obeh domov kongresa je ob obisku papeža bojkotiral njegov nagovor kongresu, ker je papež raje kot o »nasilnem islamu« ali »načrtovani nosečnosti« govoril o podnebnih spremembah. Pred dvema letoma pa je Gosar ugotavljal, da je papež obseden z »levičarsko politiko«.