Po mnenju vodstva ljubljanske univerze bi lahko bil zaradi te vladne poteze vpis na fakultete ogrožen, kar pa je premier Janez Janša zanikal.

Zakon o visokem šolstvu sicer določa, da morajo visokošolski zavodi razpise za vpis objaviti najmanj šest mesecev pred začetkom študijskega leta, torej najpozneje 1. aprila. Vendar se čas kljub temu izteka, saj rokovniki prijavno-sprejemnega postopka rok objave razpisa za vpis določajo okoli 1. februarja.

Opozorila in odgovor

Časnik Dnevnik je ob tem danes objavil oceno rektorja ljubljanske univerze Igorja Papiča, da bi ta vladna poteza lahko imela resne posledice, saj da bi bil lahko ogrožen vpis cele generacije na fakultete. Da je ogroženo tekoče vpisovanje na fakultete za letošnjo generacijo, so v sporočilu za medije opozorili tudi v Alternativni akademiji.

Predsednik vlade Janša je na Twitterju navedel, je bilo gradivo predloženo šele nekaj dni nazaj in je strateške narave, pred vlado pa ga mora obravnavati pristojni odbor, ki za presojo potrebuje podatke o kadrovskih potrebah gospodarstva, javnega sektorja in države nasploh. Iz seznama vladnih gradiv v obravnavi je sicer razvidno, da je bil predlog razpisa med gradivi objavljen pred tednom dni. Janša je nato na novinarski konferenci dodatno pojasnil, nima smisla, da se te zadeve lotevamo kot predhodniki, saj gre za strateški dokument vlade. Poudaril je, da je treba zadostnemu številu mladih omogočiti, da se vpišejo na ključne poklice prihodnosti. "Ustvarili smo na tisoče mladih brez možnosti zaposlitve. Nič nam ne pomaga, če v razne resolucije pišemo, da bomo postali inovativni, digitalni in zeleni, če potem v te šole ne vpisujemo dovolj študentov," je pojasnil. Dejal je še, da dokumenta na včerajšnji seji vlade niso obravnavali, to bodo storili prihodnji teden. Tako včeraj ni šlo za nobeno vnaprejšnjo odločitev ali oceno, se je pa Janša vprašal, zakaj so ga prejeli tako pozno, v kolikor se s sprejetjem tako mudi. Poudaril je še, da vpisna mesta na javnih fakultetah ne morejo biti zbirka želja tistih, ki te fakultete vodijo.

Sklepajo iz izkušenj

Potrebe trga dela so seveda eden od kriterijev, ki jih je treba upoštevati pri pripravi študijskih programov in pri določanju vpisnih mest, vendar ne edini ali najpomembnejši, pa so v sporočilu za javnost opozorili v Študentski organizaciji Slovenije. Kot so ocenili, je vlada s tem "še dodatno otežila že tako zahtevno leto za vse dijake in študente". Razpis je bil namreč že usklajen med deležniki in ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport, a vlada kljub temu o njem ni odločala.

V ŠOS iz izkušenj sklepajo, da se bo omejevalo število mest predvsem na družboslovnih študijih na javnih univerzah in spodbujalo vpis na zasebne visokošolske zavode. To pa po njihovem mnenju nima učinka in ni povezano s potrebami trga dela.

Janša o deležu vpisnih mest

Kot je na Twitterju objavil premier Janša, predlog razpisa največji delež vpisnih mest predvideva za področje umetnosti, humanistike in družboslovja, in sicer 39-odstotni. 37 odstotkov vpisnih mest je predvidenih za področje naravoslovja tehnike in informacijsko-komunikacijske tehnologije, 10 odstotkov za področje zdravstva in sociale, sedem odstotkov za področje izobraževanja, šest odstotkov za področje transporta, varnosti, gostinstva in turizma ter osebnih storitev in dva odstotka za področje kmetijstva, gozdarstva, ribištva in veterinarstva.

Pojasnila pristojnega ministrstva za izobraževanje, znanost in šport STA še pričakuje. V Levici so medtem že napovedali sklic nujne seje odbora DZ za izobraževanje na to temo.