Padec okužb

Trije okuženi in zaprtje šol in vrtcev?! V Zasavju predlagajo vladi premislek

C.E.
29. 1. 2021, 12.52
Posodobljeno: 29. 1. 2021, 14.56
Deli članek:

Z odločitvijo o zaprtju vrtcev in šol so nezadovoljni tudi v Zasavju, statistični regiji, ki poleg obalno-kraške s ponedeljkom pade v črno fazo.

Bobo
Fotografija je simbolična
Tudi podatki za četrtek kažejo na hiter upad okužb v Zasavju. Sedemdnevno povprečje je na primer boljše kot v pomurski regiji, kjer ne gredo nazaj na pouk na daljavo.

Na ponedeljkovih testiranjih v 24 enotah vrtcev in 25 enotah šol v Zasavju so bili pozitivni le trije strokovni delavci. »Glede na to, da se bo testiranje vseh strokovnih delavcev šol in vrtcev ponovno izvedlo vsak ponedeljek, bi pričakovali, da bodo pristojni šele na podlagi morebitne slabše epidemiološke slike v posameznih enotah vrtcev in šol pouk ponovno zaustavili,« je zapisal župan občine Hrastnik in predsednik Sveta Zasavske regije Marko Funkl. Pravi, da se zaveda, da ima vlada izdelan model za sproščanje ukrepov po posameznih regijah, kljub temu pa predlagajo, da se »v sistemu določanja regijske epidemiološke slike pri šolah in vrtcih, zaradi specifike področja ter pomena izobraževalnega in socializacijskega procesa za razvoj otrok, naredi izjema.«

Funkl meni, da je v tako majhni statistični regiji kot je Zasavje smiselno upoštevati lokacijo okužb. Na splošno statistiko močno vplivajo na primer okužbe v domovih za starejše.

Župani zasavskih občin zato vlado prosijo in pozivajo, da »ponovno premislite naše argumente in razveselite številne starše, zaposlene in predvsem otroke, ki so naša prihodnost, ter zaprtje šol in vrtcev vežete na vsakokratne ponedeljkove rezultate testiranj, ki bodo dala najbolj relevantno sliko stanja.«

Tudi istrski župani za boljšo rešitev

Podoben dopis so vladi poslali župani občin Koper, Izola in Piran, Aleš Bržan, Danilo Markočič in Đenio Zadković. Prosijo, naj vlada v sodelovanju s stroko vnovič preveri nujnost ukrepa zapiranja vrtcev in šol v obalno-kraški regiji oziroma poišče drugačno, boljšo rešitev.