V pričakovanju odločitve

Če bi sledili le regijskim podatkom, bi na Koroškem odpravili omejitve gibanja na občine

C.E.
27. 1. 2021, 19.05
Posodobljeno: 27. 1. 2021, 19.35
Deli članek:

Vlada po enem tednu ponovno odloča o morebitnih spremembah protikoronskih ukrepov.

Vlada Republike Slovenije
Tako trenutno zgleda korona zemljevid glede na vladni načrt.

Strogo po vladnem semaforju sta se danes obalno-kraška in zasavska statistična regija znašli v črni fazi, kjer so od prejšnjega tedna jugovzhodna, goriška in posavska.

Zato pa je koroška regija že v oranžnem polju, kar bi glede na vladni načrt pomenilo dodatno sproščanje ukrepov. Slepo sledeč načrtu za sproščanje bi to pomenilo, da se odprejo preostali razredi osnovne šole in zaključni letniki srednje šole po modelu C. Med drugim bi bilo dovoljeno zbiranje do 10 oseb, odpravljena pa bi bila prepoved prehoda občinskih meja.

Toda, kot je večkrat povedal premier in zdravstveni minister Janez Janša, morata biti za prehod v nižjo fazo dosežena kriterija sedemdnevnega povprečja okužb in hospitaliziranih na ravni države. Na državnem nivoju pa smo v rdeči fazi, tako da verjetno ni pričakovati ne zaostritev ne sprostitev.

V devetih regijah, ki so v zadnjem tednu v rdeči fazi, so vrtci odprti, pouk za učence prvega triletja osnovnih šol pa poteka v šolah. Poleg trgovin z živili, lekarn, kmetijskih trgovin in še nekaterih izjem so v rdečih regijah odprte specializirane prodajalne z otroškim programom; vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice ter delavnice za popravilo koles. Od 23. januarja so v teh regijah odprti knjižnice, muzeji in galerije. Znotraj regije je dovoljeno smučanje osebam, ki predložijo negativni test na covid-19.

Vlada RS
Načrt sproščanja ukrepov ob pojenjanju pandemije covid-19.