Šarec je dejal, da morajo po vloženi interpelaciji ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janeza Ciglerja Kralja slediti še druge interpelacije. "Enotnost Koalicije ustavnega loka (KUL) se vedno pokaže ob glasovanjih in vseh akcijah. Ta enotnost ni bila nikoli ogrožena," je ocenil in dodal, da naj predsednik Desusa Karl Erjavec pove, kako je s položajem Desusovih poslancev. 

Desus je sicer pristopila v KUL, vendar pa strankini poslanci dajejo različna sporočila. V torek so se poenotili, da bodo še naprej delovali v eni poslanski skupini. O tem, ali bodo v prihodnje opozicija ali bodo sodelovali s koalicijo, se niso pogovarjali. O prihodnjem delovanju se bodo pogovorili z vodstvom stranke.

Na vprašanje, ali Erjavca še podpira za predsednika morebitne nove vlade, je Šarec danes odgovoril, da ne gre toliko za Erjavca. "Imeli smo kandidata za mandatarja Jožeta P. Damijana, ki se je sam odločil, da se niti ne vidi v tej vlogi. Potem smo se poenotili okoli Erjavca. Lahko pripeljemo še sto kandidatov za mandatarja, a bistveno je, da bo na glasovanju 46 glasov. Na tem delamo," je dejal.

Nekateri sedijo na dveh stolih

Za LMŠ je najpomembneje, da izvedejo konstruktivno nezaupnico, da se ugotovi, kdo je na kateri strani in koliko jih je dejansko v opoziciji. Kot ugotavlja Šarec, nekateri namreč še vedno sedijo na dveh stolih. Tako zanje ni bistveno, s koliko podpisi bodo konstruktivno nezaupnico vložili. "Res pa je, da so ljudje že utrujeni, naveličani tega, kot sem tudi sam. Če smo že oktobra in novembra v medijih slišali, da je 46 glasov, je normalno, da ljudje od tega nekaj pričakujejo," je ugotavljal Šarec.

Za Večer je sicer dejal, da Erjavca v normalnih razmerah ne bi podprl. Kot je pojasnil v današnji izjavi, v normalnih razmerah mandatarja ponudi tisti, ki ima največ poslancev v določnem bloku, a so že poleti nekateri v KUL povedali, da ga v tem mandatu na tem mestu ne vidijo več. To je upošteval, ker ne želi biti ovira za novo vlado. Tako so se po njegovih navedbah odločili za Erjavca.

Ocenjuje sicer, da je Erjavec storil vse, kar je napovedal, "poslancev pa verjetno ne more prisiliti v nobeno stvar". Zdaj morajo po Šarčevih besedah počakati, da se v Desusu pogovorijo, kako naprej. 

Fajonovo skrbi

Predsednica SD Tanja Fajon je danes navedla, da jih dogajanje v Desusu skrbi. Partnerje KUL je zato pozvala, da vnovič opredelijo strategijo o nadaljnjih korakih oz. cilj zamenjave aktualne vlade.

Erjavec je namreč 19. januarja ob nestrinjanju dela KUL umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade. Napovedal je vnovično vložitev konstruktivne nezaupnice takoj, ko bodo prisotni vsi poslanci, ki jo podpirajo.