dominik štrakl

Novi vodja podmladka SDS strašil pred muslimanskim getom

S.J.
27. 1. 2021, 20.00
Deli članek:

Novoizvoljeni predsednik podmladka SDS Dominik Štrakl je prepričan, da je stranka »sidrišče politične normalnosti« v Sloveniji. Pred štirimi leti je ugotavljal, da islam ni vera miru, in strašil pred muslimanskim getom v slovenski prestolnici.

Facebook
Janez Janša in Dominik Štrakl na Triglavu

Državni sekretar v kabinetu predsednika vlade Žan Mahnič je na sobotnem kongresu vodenje podmladka stranke SDS predal Dominiku Štraklu. Kongres Slovenske demokratske mladine (SDM) je potekal na daljavo, udeležence pa je prek videokonference nagovoril tudi premier in predsednik SDS Janez Janša.

Predsedniki podmladka SDS vse starejši prevzemajo vodenje. Danes 31-letni Mahnič je SDM prevzel pri 25 letih, novoizvoljeni Štrakl pa bo čez slaba dva tedna star okroglih 30 let. Štrakl, ki je sicer že desetletje član SDS, je trenutno zaposlen kot asistent strankarskega kolega in evropskega poslanca Milana Zvera.

Kruto življenje

Prvi predsednik Slovenske demokratske mladine je leta 1989 postal Matej Makarovič, ki je pozneje postal sociolog in politični komentator. Leta 2008 je bil izpostavljen v aferi »brezplačniki«, kot eden redkih podpisanih avtorjev v časniku Ekspres, za katerega je komisija državnega zbora ugotovila, da je bil ustanovljen z namenom diskvalifikacije političnih nasprotnikov pred državnozborskimi volitvami leta 2004.

Mladim članom SDM je napovedal, da prihaja čas za spopad vrednot. »Pred nami je spopad za vrednote, ki bo bolj obsežen, bolj globalen, zaradi globalne tehnologije. Stopate v kruto in zanimivo življenje,« je ocenil Štrakl, ki je očitno že prevzel besednjak svojega strankarskega šefa. »Tisti, ki jim Slovenija še vedno ni intimna opcija, so poskrbeli, da se je politični diskurz spustil na najnižjo raven do zdaj,« je še ugotavljal Štrakl, ki je prepričan, da je SDS »sidrišče politične normalnosti«.
V sklop njegove politične normalnosti spada tudi odrekanje pravice muslimanskim vernikom, da bi v Sloveniji imeli svoj objekt, in strašenje pred muslimanskim getom. »Islam ni vera miru. Zato je več kot upravičen strah, da bi se ob napovedani gradnji stanovanjske soseske ob džamiji tudi v Ljubljani lahko vzpostavil nekakšen muslimanski geto in z njim nasilje, ki ga gledamo v Parizu in drugje v EU. Kultura, ki temelji na zatiranju drugače mislečih, ne spada v EU,« je leta 2016 ugotavljal Štrakl, ki je 12. predsednik Slovenske demokratske mladine.

Dvanajst predsednikov, štirje poslanci

Pomladek podpira Janšo?! Delegati sobotnega kongresa SDM so sprejeli tudi posebno resolucijo, s katero so podprli vlado predsednika SDS Janeza Janše. Ni nam sicer uspelo izvedeti, ali je bila resolucija sprejeta soglasno.

Od dosedanjih 12 predsednikov in predsednic so štirje postali tudi poslanci državnega zbora. Aktualna poslanka SDS Anja Bah Žibert je Janševemu podmladku poveljevala med letoma 1997 in 2001. Njeno mesto je prevzela Alenka Jeraj, ki je predsednica SDM ostala do leta 2006, medtem pa je bila že leta 2004 izvoljena za poslanko SDS. Jerajeva je bila na parlamentarnih volitvah leta 2018 že četrtič izvoljena za poslanko.

SDM je leta 2011 za štiri leta prevzel Andrej Čuš, ki je bil nato leta 2014 izvoljen za poslanca. Čuš je po sporu z Janšo leta 2016 izstopil iz stranke, nekaj tednov pozneje pa je v javnosti prišel posnetek Čuša na zabavi podmladka SDS, na kateri so se nekateri udeleženci ob alkoholu zabavali tudi s kokainom.

Kot je pozneje razkril Čuš, so bili na zabavi leta 2011 »še danes vidni člani SDS in SDM, nekateri pa celo sorodniki najvidnejših članov«.

Leta 2015 je predsednik Slovenske demokratske mladine postal Žan Mahnič, ki je bil pred dvema letoma izvoljen za poslanca državnega zbora, danes pa je državni sekretar za nacionalno varnost v kabinetu predsednika vlade.

STA
Žan Mahnič je SDM vodil od leta 2015.