Več vnosov

Po ponovnem analiziranju našli 16 vzorcev z angleškim sevom

L.K.
27. 1. 2021, 12.34
Posodobljeno: 27. 1. 2021, 13.20
Deli članek:

Za testne komplete se imamo zahvaliti slovaški vladi.

STA
Tjaša Žohar Čretnik

Slovenska vlada je v soboto od slovaške prevzela donacijo testnih kompletov, namenjenih odkrivanju sprememb v dednem zapisu virusa SARS-cov-2, in sicer za tako imenovani angleški sev novega koronavirusa. Kot je pojasnila direktorica Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) Tjaša Žohar Čretnik, testni kompleti zadoščajo za analizo 1200 vzorcev.

Še vsaj mesec dni

Po njenih besedah so od 11. januarja na vsakem desetem pozitivnem PCR vzorcu izvedli dodatno analizo, da bi ugotovili potencialno genetsko spremembo, prisotno pri angleškem sevu. Do ponedeljka so med 877 vzorci zaznali 16 pozitivnih. Istega dne so v laboratoriju v Mariboru sprejeli prvi pozitivni vzorec angleškega seva, ki je bil odvzet v Murski Soboti. Naslednja dva so sprejeli 16. januarja. Največ so jih sicer sprejeli v ljubljanskem laboratoriju.

Vlada RS
Vsi pozitivni vzorci

Pozitivnih vzorcev niso našli na mariborskem, koprskem in celjske področju.

Žohar Čretnikova je dejala še, da bodo še vsaj mesec dni pri 10 odstotkih vseh pozitivnih brisov ugotavljali tudi prisotnost angleškega seva. Zaenkrat pa kaže, da se angleška varianta po Sloveniji še ni zelo razširila, a da je vnosov moralo biti več. Kaže tudi, da okužbe med seboj niso povezane.

Vlada RS
Nekatere genetske linije so se bolje uveljavile in takšna je tudi angleški sev.

Niso še potrjeni

Za konec je poudarila, da pozitivni vzorci še niso potrjeni primeri angleškega seva, saj je omenjeni test neke vrste presajalni test – o teh bo mogoče govoriti šele, ko bodo znani rezultati sekvenciranja.

Da pridejo do njih, običajno lahko traja od enega tedna do 14 dni.

Šele pojavljajo se

Glede na to, da je uvajanje novih testov precej zahtevna naloga in si ne želijo prekinitve v testiranju, po njenih besedah menijo, da bi v prvi fazi poskusili nadaljevati s slovaškim testom. V tem času pa bodo skozi sekvenciranje ugotovili, ali res deluje tako dobro, kot navaja proizvajalec. Hkrati pa raziskujejo trg glede razpoložljivosti drugih podobnih testov. Kot je dodala, pa se ti testi šele sedaj zares pojavljajo na trgu.