Pandemija covid-19

Nuška Čakš Jager med najverjetnejšimi viri okužb izpostavila delovna mesta, delež se povečuje

A.S.
27. 1. 2021, 12.24
Posodobljeno: 27. 1. 2021, 13.38
Deli članek:

Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 je pred kamere stopila namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager.

Bobo
Fotografija je simbolična.

Čakš Jagrova je dejala, da po svetu kumulativno število okužb narašča (tako v Evropi, Ameriki kot v Afriki). V svetovnem merilu so potrdili več kot 94 milijonov primerov okužbe in preko dva milijona smrti. 

Stanje v Evropi?

V Evropi so v drugem tednu januarja v primerjavi s prvim zmanjšanje števila primerov koronavirusa zaznali le v Luksemburgu, Cipru, na Hrvaškem, Danskem, Finskem, Švedskem, v Liechtensteinu in Litvi. Vse ostale države se soočajo s precejšnjim povečanjem. Povečanje na Isladniji je več kot 400-odsotno, vendar pozor: v tej državi so imeli prej izredno malo primerov (iz 28 na 100). Irska, Španija, Portugalska, Malta, Romunija, Francija, Norveška pa beležijo največji porast v primerjavi teh dveh tednov. Če so še 14 dni nazaj beležili, da je imela Evropa le en odstotek prirasta prijavljenih primerov, sedaj v Evropski uniji beležijo 28,9-odstotni prirast (v Sloveniji 31,6-odstotni). 

Epidemiološke razmere pri nas?

Kar pa zadeva dnevno število umrlih, ponovno beležijo upad, vendar Čakš Jagrova opozarja, da prijave umrlih prihajajo z nekoliko zamude.

Delež pozitivnih testov med dnevno opravljenimi PCR-ji vztraja med 20 in 27 odstotki, delež pozitivnih testov med dnevno opravljenimi hitrimi testi pa znaša okoli štiri odstotke ali manj.

Pozitivna vest je, da število obolelih med oskrbovanci ostaja precej nizko. Dviguje pa se delež obolelih med splošno populacijo. Glede na starostno strukturo ni bistvenih sprememb. Nekaj večji odstotek obolelih beležijo v višjih starostnih skupinah, sicer pa je struktura zelo podobna.

NIJZ
Delež pozitivnih testov med dnevno orpavljenimi PCR IN HAGT testi.

Čakš Jagrova je dejala, da je sedemdnevno povprečno število potrjenih primerov na 100 tisoč prebivalcev trenutno res manjše (v državi je trenutno povprečje 59,3, 14 dni nazaj 79,), ker smo beležili opazen padec števila novoodkritih primerov, medtem ko se sedaj to število ponovno dviguje in bo verjetno v sedemdnevnem kumulativnem prikazu ponovno višje. 

NIJZ
Delež obolelih med stanovalci DSO ostaja nizek, povečuje se delež obolelih med splošno populacijo.

Stanje zaskrbljujoče predvsem na Goriškem

Goriška regija se sooča s precejšnjim porastom, zlasti na Tolminskem se okužba hitro širi, predvsem v družinah in tudi po podjetjih. Podobno je tudi v primorski regiji. Ljudje so se vrnili na delovna mesta, zato pomemben delež verjetne lokacije okužbe ponovno predstavlja delovno mesto, še vedno pa jih je največ neznanih. Vir okužbe določajo glede na pogovor z okuženim, je poudarila Čakš Jagrova. 

NIJZ
Število potrjenih primerov glede na najverjetnejšo lokacijo prenosa okužbe.

Oboleli za covid-19 so kužni že dva dni pred nastopom prvih simptomov. "Če imate simptome, ne hodite na hitre teste, ampak pokličite zdravnika in opravite PCR test," je ob tem opozorila.