prvi dan šole

Kustečeva: Dobili smo kar nekaj pobud staršev, da se zagotovi možnost testiranja učencev

A.S.
26. 1. 2021, 12.06
Posodobljeno: 26. 1. 2021, 12.49
Deli članek:

Simona Kustec je na prvi dan šole prve triade po razrahljanju ukrepov stopila pred kamere in starše pozvala, naj v vrtce in šole pripeljejo le zdrave otroke. Komentirala je testiranje šolnikov in ponovno spregovorila o morebitnem testiranju učencev in učenk.

Bobo
Prvi dan šole prve triade po razrahljanju ukrepov.

Po skoraj treh mesecih šolanja na daljavo in kljub odkritemu angleškemu sevu novega koronavirusa so se danes v devetih regijah v šole znova vrnili učenci prvega triletja, vrtci pa so znova sprejeli vse otroke. Pred tem so se morali vsi zaposleni, ki bodo fizično prisotni v šolah in vrtcih, testirati. To bodo morali ponavljati vsak teden. Vrata je tako ponovno odprlo 366 šol in 327 vrtcev. Na delovno mesto se je vrnilo 12.822 zaposlenih v osnovnih šolah ter 12.844 zaposlenih v vrtcih. V šolske klopi je sedlo 53.306 učenk in učencev prve triade, v vrtce pa se je vrnilo približno 74.630 otrok, je na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 povedala ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec.

Zahvala šolnikom

Kustečeva verjame, da se otroci, učenke in učenci vračajo v varno in spodbudno učno okolje. Na tej točki je na starše naslovila prošnjo, da v vrtce in šole pripeljejo le zdrave otroke.

"Današnji dan smo vsi nestrpno pričakovali. Upam, da je današnji dan prvi znak vračanja v normalnost," je dejala na samem začetku in dodala, da so vzgojno-izobraževalni zavodi na nadaljevanje šolskega leta v vrtcih in šolah dobro pripravljeni. "Sama se na tem mestu vsem zaposlenim, na čeu z njihovimi vodstvi iskreno zahvaljujem, da so omogočili varno vrnitev in jim želim vse dobro pri njihovem delu. Tudi zaradi včerajšnjega izjemnega odziva vseh vas na hitro testiranje ste nam vsem skupaj pokazali in sporočili, da sta vrtčevsko in šolsko okolje prostora, v katera lahko zaupamo, v katera vstopate zdravi in pripravljeni na zhtevne delovne izzive," je nagovorila šolnike.

Spomnimo: V prvem dnevu testiranja zaposlenih v vzgoji in izobraževanju so okužbo s koronavirusom potrdili pri 278 osebah. Do 21. ure so sicer opravili 20.673 hitrih testov, ki so zabeleženi v Centralnem registru podatkov o pacientih. Delež pozitivnih testov je 1,3-odstoten.

Kustečeva je komentirala, da je bil odziv šolnikov na testiranje izjemno visok, število pozitivnih pa nizko. "To nam daje neko visoko dodano zaupanje v to, da je šolski prostor - in vrtčevski - varen tako za otroke, kot za zaposlene," je pripomnila. 

Spomnila je, da nekaterim šolnikom (takšnih je 13 odstotkov) testa ni bilo treba opraviti, saj so nedavno preboleli bolezen covid-19, ter pripomnila, da je prva sankcija za tiste, ki se niso želeli testirati "lastna moralna odgovornost in vest, vse ostalo pa bodo določile inšpekcijske službe, če in ko bo to bilo potrebno". 

Kako dalje?

Ker nekatere regije spet prehajajo v črno barvo na semaforju sproščanja protikoronskih ukrepov, je na vprašanje, ali to pomeni, da lahko v teh regijah pride do zaprtja šol, ministrica odgovorila, da bodo stanje okužb in hospitalizacij spremljali na tedenski ravni. Na podlagi tega pa bodo presodili, kako ravnati dalje. Zatrdila je, da bodo sledili sprejetemu načrtu sproščanja zaostritev in spomnila, da je po tem načrtu večji del slovenskih regij v rdeči fazi, tri so v črni, nekatere pa v to prehajajo. "O tem se bomo v sredo pogovorili na ravni posvetovalne skupine vlade. Nato pa sprejeli odločitev, kako dalje na seji vlade, ki bo sledila. Tedaj bo znana odločitev, kako dalje. Na področju vzgoje in izobraževanje tako rekoč po urah spremljamo situacijo in razmere ter jo primerjamo in dopolnjujemo s splošno epidemiološko sliko po regijah," je dejala. 

Testiranje učencev? 

Ministrica je ponovno odgovorila tudi na vprašanja o morebitnem testiranju učencev. Dejala je, da so dobili kar nekaj pobud, prošenj, celo pozivov s strani staršev, da se zagotovi možnost hitrega testiranja učenk in učencev. "Ugotovili smo, da je možno zagotoviti posebne vrste hitrih testov za mlajše otroke. To je nekaj, kar je običaj, protokol v številnih šolah v naši bližini. Sedaj je na strani ministrstva za zdravje, da se strokovno in natančno pozanima ter pripravi predlog, o katerem bomo razpravljali in se odločili, kako naprej. V primeru, da obstaja potreba, je treba najti način, da se otroci testirajo," je dejala.