novi sev

Janša: Najkasneje v sredo bo prišlo do sprememb, ukrepi se bodo verjetno zaostrili

B.K.
24. 1. 2021, 17.38
Posodobljeno: 24. 1. 2021, 17.42
Deli članek:

Predsednik vlade je popoldan spregovoril o pojavu "angleškega seva" v Sloveniji in o ukrepih, ki jih bo glede tega potrebno sprejeti.

gov.si
Janez Janša

Stanje epidemije v Sloveniji se ne umirja, začeli smo stagnirati, je na popoldanski novinarski konferenci dejal premier in začasni minister za zdravje Janez Janša. Ob tem je zdaj jasno, da imamo v Sloveniji tudi vsaj eno osebo, ki je uradno pozitivna na bolj nalezljiv sev novega koronavirusa, ki so ga prvič sekvencionirali v Angliji. Gre za državljana Kosova, ki ima začasno prebivališče v Sloveniji, okužil pa se je v Belgiji, kjer je bil tudi testiran. Belgijske oblasti so nas nato preko evropskega sistema za obveščanje o tem tudi obvestile.

Glede na to, da se stanje z epidemijo v Sloveniji ne umirja več, hkrati pa je zelo verjetno, da je novi sev, ki je bolj nalezljiv prisoten tudi pri nas, bo vlada najkasneje v sredo premislila ali je sproščanje,  ki ga je začela ta teden, še smiselno.

Laboratoriji bodo tekom jutrišnjega dne po vseh regijah za nazaj izvedli analize vzorcev po, pozitivnih na okužbo, s testi, ki smo jih prejeli iz Slovaške in so občutljivi le na novi sev. V enem izmed teh laboratorijev, kjer ta analiza že poteka, so od 80 preverjenih vzorcev že našli dva, pri katerih se sumi, da je šlo za okužbo z novim sevom.

Janša je opozoril, da je stanje resno, bolj resno kot je bilo v sredo, ko je vlada začela z rahljanjem ukrepov. Zato je pozval, naj smo vsi do skrajnosti previdni pri upoštevanju higienskih in drugih ukrepov, še posebej v luči tega, da se v sredo deloma odpirajo šole in vrtci, kar pomeni, da bomo vsak dan imeli več deset tisoč novih kontaktov.

Najkasneje v sredo bo torej vlada odločala o spremembah. V primeru bolj resne epidemiološke slike se bodo ukrepi ponovno zaostrili, če pa bodo laboratoriji ugotovili, da je angleški sev množično prisoten tudi pri nas pa lahko do zaostrovana pride že jutri ali v torek.

Novi sev največ preglavic povzroča v Angliji

Največ preglavic novi sev s hitrim širjenjem trenutno povzroča v Angliji, kjer so 6. januarja že tretjič ustavili javno življenje. Britanski premier Boris Johnson dopušča možnost, da se nekateri otroci v šole ne bodo vrnili niti do poletnih počitnic. Na Severnem Irskem bodo šole zaprte najmanj do 5. marca.

Nekatere evropske države so zaradi mutiranega seva novega koronavirusa še dodatno zaostrile ukrepe, zaprle so tudi šole. Med njimi je Nemčija, kjer bodo šole preventivno zaprte do 14. februarja.

Tudi Avstrijska vlada se je odločila podaljšati zaprtje javnega življenja do 7. februarja, s tem pa tudi šolanje na daljavo. Pouk v šolskih klopeh, a v izmenah, se bo predvidoma začel po počitnicah - v zveznih deželah Dunaj in Spodnja Avstrija 8. februarja, drugod pa 15.