Vse tako kaže

Se nam zaradi novega seva obeta ponovno zaostrovanje ukrepov?

B.K./STA
24. 1. 2021, 10.54
Posodobljeno: 24. 1. 2021, 15.40
Deli članek:

Več bo znanega popoldan.

Twitter/Vlada RS
Janez Janša

Popoldan bo pred kamere stopil predsednik vlade Janez Janša, ki bo naslovil pojav angleškega seva virusa v Sloveniji, je na twitterju sporočila vlada. Janša naj bi spregovoril o "s tem povezanih ukrepih, ki jih je treba sprejeti." Več bo torej znano po 17. uri, ko se bo začela premierjeva novinarska konferenca.

V Nacionalnem laboratoriju za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) so prejšnji teden potrdili, da so v vzorcu brisa osebe, ki je pripotovala iz Anglije, našli novi koronavirus, ki je zelo podoben novemu angleškemu sevu. Kot so pojasnili, se deli vzorca, ki so jih lahko analizirali, povsem ujemajo s tem sevom, niso pa mogli pridobiti celotne sekvence genoma, saj v vzorcu niso imeli dovolj virusa.

Danes so pojasnili, da odtlej niso zaznali kakšnega novega vzorca, v katerem bi bil prisoten novi sev. Tudi predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo medicinske fakultete Univerze v Ljubljani Miroslav Petrovec je dejal, da novega seva niso potrdili.

Po neuradnih podatkih Televizije Slovenija naj bi sicer v Sloveniji doslej potrdili osem primerov novega seva, ki so ga prvič sekvencionirali v Angliji.

Največ preglavic novi sev s hitrim širjenjem trenutno povzroča v Angliji, kjer so 6. januarja že tretjič ustavili javno življenje. Britanski premier Boris Johnson dopušča možnost, da se nekateri otroci v šole ne bodo vrnili niti do poletnih počitnic. Na Severnem Irskem bodo šole zaprte najmanj do 5. marca.

Nekatere evropske države so zaradi mutiranega seva novega koronavirusa še dodatno zaostrile ukrepe, zaprle so tudi šole. Med njimi je Nemčija, kjer bodo šole preventivno zaprte do 14. februarja.

Na Nizozemskem, kjer se t. i. britanski sev hitro širi, so najstrožje protikoronske ukrepe doslej, ki vključujejo tudi zaprtje šol, uvedli sredi decembra in jih prejšnji teden podaljšali do 9. februarja. Na Irskem se otroci v šolske klopi ne bodo vrnili najmanj do konca meseca.

Avstrijska vlada se je za zajezitev pandemije odločila podaljšati zaprtje javnega življenja do 7. februarja, s tem pa tudi šolanje na daljavo. Pouk v šolskih klopeh, a v izmenah, se bo predvidoma začel po počitnicah - v zveznih deželah Dunaj in Spodnja Avstrija 8. februarja, drugod pa 15. Na Madžarskem so šole zaprte od 11. novembra, predvidoma bo tako ostalo najmanj do začetka februarja.

Medtem so raziskovalci na Inštitutu Jožef Stefan ocenili, da število novih okužb z novim koronavirusom v Sloveniji pada počasneje od pričakovanj, poroča Radio Slovenija. Relativno ugodni sobotni rezultati testiranj tako očitno ne kažejo prave slike, saj je po najnovejših podatkih v rdečem območju, ki omogoča sproščanje nekaterih ukrepov, le še šest statističnih regij, pred dnevi pa je bilo takšnih še devet, zato so včeraj te regije sprostile nekatere ukrepe.