To prihaja za konec tedna ...

Arso opozarja: razmere so nepredvidljive, nevarnost pa velika!

S.R.
22. 1. 2021, 16.36
Posodobljeno: 23. 1. 2021, 08.28
Deli članek:

Zaradi velike količine novega snega je predvsem v Julijskih Alpah ter zahodnih in osrednjih Karavankah nevarnost snežnih plazov velika, opozarja Agencija RS za okolje (Arso).

Arso
Opozarjajo pred veliko nevarnostjo plazov.

Pri agenciji Arso svarijo, da v delih Slovenije vladajo »zelo neugodne snežne in plazovne razmere.« Kot so pojasnili v opozorilu, so vzroki za zelo labilno snežno odejo odjuga, deževje, nad 1600 metri nadmorske višine tudi obilno sneženje, in veter. Tako se plazovi mokrega snega »pojavljajo na neobičajnih mestih tudi na nižjih nadmorskih višinah (alpske doline, predalpski svet, strma travnatna pobočja).« Pozivajo k previdnosti. 

Nevarnost četrte stopnje

Kot so podrobneje pojasnili na svojem spletišču, velja v Južnih in Zahodnih Julijskih Alpah nad nadmorsko višino približno 1600 metrov »velika,« torej četrta stopnja nevarnosti snežnih plazov. Plazovi pretijo tudi v drugih delih Slovenije, kjer pa večinoma velja »znatna« nevarnost, torej nevarnost tretje stopnje. Opozorili so še, da se snežne in plazovne razmere spremijanjo hitro, saj je »zlasti v zahodnem delu naših gora zapadlo zelo veliko novega snega na precej trdo in skorjastno snežno podlago.« V visokogorju tako pričakujejo »spontane srednje do velike plazove suhega snega,« pri čemer se bodo zaradi odjuge z dežjem pod mejo približno 1600 metrov nadmorske višine pojavljali tudi plazovi mokrega snega, na »strmejših travnatih pobočjih tudi talni plazovi.« Ob tem opozarjajo, da so razmere zelo zahtevne.

Obilno sneženje

Pri agenciji Arso so še navedli, da so bile slovenske gore v četrtek in petek deležne obilnega sneženja. Največ ga je zapadlo v visokogorju Južnih in Zahodnih Julijskih Alp, in sicer od 50 do 80 centimetrov, krajevno lahko tudi več. Drugje je v visokogorju je padlo od 30 do 60 centimetrov snega, nižje pa se je količina novega snega niža, pod okoli 1400 metri je prevladoval dež. »Ob sneženju je zlasti nad gozdno mejo pihal zmeren do močan jugozahodnik, ki je prenašal nov sneg in na severnih in vzhodnih straneh grebenov in sedel gradil nove zamete, opasti in klože,« so še zapisali ter poudarili, da je snežna odeja »v visokogorju rahla in se globoko predira, vetru izpostavljena mesta so precej spihana do trde podlage. V sredogorju se kažejo posledice odjuge, sneg je moker, pod 1300 metri tudi zelo moker in se prav tako predira in plazi.« 

Arso
Problemi v snežni odeji.

Ohladilo se bo

Danes sredi dneva bo na 1500 metrih okoli -1, na 2500 metrih pa okoli -7 stopinj Celzija. V noči na nedeljo se bo prehodno razjasnilo, v nedeljo zjutraj pa ponovno pooblačilo, čez dan bo od juga znova pričelo rahlo snežiti. Tokrat bo manj padavin na severozahodu. Popoldne bo zapihal zmeren severni veter. Še nekoliko hladneje bo, na 1500 metrih bo okoli -3, na 2500 metrih pa okoli -9 stopinj Celzija. Tudi v ponedeljek bo večinoma oblačno, občasno bo še rahlo snežilo. Bistveno hladneje bo, na 1500 metrih bo okoli -7, na 2500 metrih pa okoli -12 stopinj Celzija.

Arso
Napoved za nedeljo popoldne.

Arso
Napoved za soboto popoldne.