Pred Rogom

Janković o tem, kdo je izzval nasilje

J.P./STA
21. 1. 2021, 16.52
Posodobljeno: 21. 1. 2021, 19.11
Deli članek:

Kot je dejal ljubljanski župan, ob 7. uri v Rogu ni bilo nikogar. Kasneje so se začeli zbirati podporniki Rogovcev in Rogovci na Trubarjevi cesti, ki so poskušali nasilno vstopiti na območje Roga.

Zajem zaslonske slike
Zoran Janković

Potem ko je Mestna občina Ljubljana v torek v posest prevzela nekdanjo tovarno Rog, kar so pospremili protesti, se je danes na dogajanje odzval župan Zoran Janković. 

"Mislim, da je čas, da pojasnim nekatere dogodke z dne 19. januarja," je v odzivu, objavljenem na svoji Facebook strani, povedal ljubljanski župan Janković.

Po njegovih besedah so "po vseh poskusih mediacije z začasnimi uporabniki Roga, ki niso uspel zaradi Rogovcev, in tudi na osnovi vseh sodb, ki so bile rešene v korist Mola", 19. januarja na podlagi informacij tako s strani policije kot stanovalcev in svojih sodelavcev vstopili v prevzem posesti svoje lastnine, tovarne Rog. To je opravil odvetnik Mola kot pooblaščenec.

Po Jankovićevih navedbah je ob 7. uri zjutraj ugotovil, da v Rogu ni nikogar. Nato so prišli delavci, ki so začeli objekte rušiti na podlagi veljavnega, zakonitega gradbenega dovoljenja. Z delavci so prišli tudi varnostniki, ki te delavce varujejo. "Nasilja v Rogu ni bilo in ga tudi danes ni. Kasneje se je začela zbirati množica podpornikov Rogovcev in sami Rogovci na Trubarjevi cesti. Ti so poskušali nasilno vstopiti na področje Roga, kar je policija uspešno preprečila," je povedal Janković.

Dodal je: "Ne vlečem paralel s Kapitolom v Washingtonu. Pa vendar, nasilje, ki se je zgodilo na Trubarjevi cesti, je bilo izzvano s strani tistih, ki so poskušali nasilno vstopiti v Rog."

Kot je še povedal, so vse predmete, ki niso last Mola, komisijsko popisali in jih odpeljali v Zbirni center Snage na Povšetovi, kjer jih bodo začasni uporabniki Roga lahko dvignili od ponedeljka dalje po predhodni najavi. "To so dejstva," je svoj odziv sklenil Janković.

Solidarnost

Solidarnost z Rogom pa so danes izrazili v AKC Metelkova mesto. Kot so zapisali, se Mol "oklepa logično nesmiselnega termina 'zasebna lastnina', ki koristi le finančni in politični eliti". Dodali so: "Prostori Avtonomne tovarne Rog ne morejo in ne smejo biti označeni kot zasebna lastnina, saj so v lasti Mol, se pravi v lasti vseh meščanov in so javno dobro."

Avtonomna tovarna Rog po njihovih besedah "to javno dobro s svojim nepretrganim petnajstletnim delovanjem tudi udejanja in to v pravem pomenu javnega interesa: solidarnostno, skupnostno, na nehierarhični osnovi. Kot ključno prizorišče prav tistih javnih vsebin, ki jih mesto najbolj pogreša".

"Namesto, da bi skrbel za dobrobit svojih občanov, Mol avtonomne prostore, ki so temelj humanističnega razvoja, žive kulture in umetnosti ter človekovih pravic, uničuje. Namesto da bi podpiral kulturo in odprtost, s katerima se tako hvali, ruši in pretepa," so zapisali.

Dodali so: "Zato, Mol, stran od naše sestre, Avtonomne Tovarne Rog! Z njo nas povezujejo tesne vezi, prijateljstva, mnoga dolgoletna sodelovanja, dialogi in projekti. Njihov boj je tudi naš boj: skupen boj proti institucionalizaciji sistemskega nasilja proti vsem, ki si drznejo razmišljati in delovati sveže, drugače, kritično, je boj vseh, ki se nahajajo na obrobju. Je boj proti poskusu izbrisa redkih prostorov avtonomije, boj proti teptanju človekovih pravic in boj za solidarnost."

Niso bili obveščeni

V torek dopoldne so iz Mladinske aktivistične organizacije sporočili, da varnostniki varnostne službe Valina na območju nekdanje tovarne Rog, kjer že leta živijo in ustvarjajo pripadniki avtonomne skupnosti, iz stavbe vlečejo ljudi, policija pa jih pri tem straži. Policija je nekaj oseb tudi pridržala in uporabila prisilna sredstva.

Uporabniki Roga so medtem na popoldanski novinarski konferenci, ki jo je sklicala Protestna ljudska skupščina, povedali, da so bili med aretacijo trije ljudje huje poškodovani in da so morali na urgenco. Navedbe Mola, da je bil objekt nekdanje tovarne Rog prazen, so označili za laž ter poudarili, da niso bili obveščeni o začetku del. Po družbenih omrežjih so se začeli vrstiti tudi pozivi k zbiranju podpornikov Roga, sledil je t. i. protest "proti uničevanju avtonomnih struktur in za svobodno Ljubljano" pred Rogom.

Mestna občina je z deli na območju nekdanje tovarne Rog sicer začela leta 2016, a so bila tedaj zaradi nasprotovanja uporabnikov začasno ustavljena, leta 2019, ko so želeli z deli nadaljevati, pa so jim to ponovno preprečili začasni uporabniki. Sledil je sodni spor z osmimi uporabniki, vseh osem sodb pa je bilo rešenih v korist Mola.

Na mestu nekdanje tovarne Rog namerava Mol zgraditi Center Rog, ki bo po njihovih navedbah zagotovil prostore preko 500 ustvarjalcem in kreativnim skupinam na preko 8000 kvadratnih metrih novih sodobnih produkcijskih površinah. V rebalansu letošnjega proračuna Mola, ki so ga mestni svetniki potrdili v ponedeljek, je za projekt predvidenih dodatnih 1,85 milijona evrov sredstev.