reševanje trga dela

Z osmim protikoronskim zakonom bo vlada subvencionirala dvig minimalne plače

B.K./STA
21. 1. 2021, 14.30
Posodobljeno: 21. 1. 2021, 14.46
Deli članek:

Glavni cilj osmega protikoronskega zakona bo po besedah ministra za delo pomoč gospodarstvu.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Osmi protokoronski zakon, katerega osnutek je vlada obravnavala danes, bo državni proračun stal približno 320 milijonov evrov. Glavni cilji tega paketa so po besedah ministra za delo, družino in socialne zadeve Janeza Ciglerja Kralja ohranjanje delovnih mest s pomočjo gospodarstvu, pomoč trgu dela ter pomoč področjema socialnega in zdravstvenega zavarovanja.

Prvi nosilni ukrep v novem zakonu bo subvencija delodajalcem pri dvigu minimalne plače. S 1. februarjem se namreč dviga minimalna plača, vlada pa meni, da delodajalci potrebujejo pomoč pri tem dvigu. Vlada bo zato določila drugačno najnižjo osnovo za plačilo prispevkov za socialno varnost za delavce v delovnem razmerju. Februarja ta najnižja osnova tako ne bo več določena kot 60 odstotkov povprečne plače pač pa bo ta osnova minimalna plača. Na tak način bo vlada subvencionirala okoli 40 odstotkov razlike med staro in novo minilano plačo. Ta ukrep bo v veljavi pol leta, vlada pa ga lahko enkrat podaljša za še pol leta.

Drugi nosilni ukrep osmega zakona pa bo podaljšanje ukrepa čakanja na delo. To bo podaljšano vsaj do konca aprila z možnostjo dvakratnega mesečnega podaljšanja, se pravi do konca junija.

V osnutku je tudi nekaj ukrepov za starejše, denimo izvajanje podaljšane oskrbe starejših bolnikov v bolnišnicah za 30 dni.  

Vlada bo zagotovila tudi enkratni solidarostni dodatek v višini 50 evrov za polnoletne dijake in enkratni solidarnostni dodatek za invalide, vojne veterane ter nekatere druge skupine.