zelena luč smučariji

Vrtovec: Obratovanje žičniških naprav dovoljeno le v Avstriji, od sobote tudi v Sloveniji

A.S.
21. 1. 2021, 10.45
Posodobljeno: 21. 1. 2021, 11.05
Deli članek:

Vlada je smučariji dala zeleno luč.

Bobo
Smučišče v Kranjski Gori

Izjema

Predložitev negativnega testa COVID-19 ne bo potrebna za profesionalne športnike, trenerje in drugo spremljevalno osebje za izvedbo tekem in treningov.

Na dopoldanski novinarski konferenci glede sproščanja protikoronskih ukrepov je pred kamere stopil tudi minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec ter potrdil že znano in sicer, da bo od sobote naprej v devetih regijah z najboljšo epidemiološko sliko (Osrednjeslovenski, Gorenjski, Primorsko-notranjski, Obalno-kraški, Koroški, Podravski, Pomurski, Savinjski in Zasavski regiji) dovoljeno obratovanje žičniških naprav. To bo mogoče ob upoštevanju navodil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in pod pogojem, da upravljavec naprav zagotovi hitro testiranje (HAGT) v organizaciji pooblaščenega izvajalca na vstopni točki na smučišče.

Če tega ne more zagotoviti, bo uporaba žičniških naprav in prog dovoljena osebam, ki predložijo negativni test na covid-19, ki ni starejši od 24 ur in je bil opravljen v Sloveniji, ter otrokom do vključno dvanajstega leta starosti v spremstvu staršev.

Vrtovec je izrazil zadovoljstvo, da je smučarija dobila zeleno luč.Ob tem je izpostavil, da je v primerljivih državah smuka dovoljena le v Avstriji, medtem ko je v Italiji, Franciji in Nemčiji smučanje "v bistvu prepovedano".

Če se bo epidemiološka situacija še naprej izboljševala, Vrtovec meni , da bodo sprostili tudi ukrep hitrih testov: "Zaenkrat je to nujna stvar, če želimo, da se trendi, ki smo jim danes priča, nadaljujejo".