prihodnji teden

Kustečeva obelodanila, pod kakšnimi omejitvami bodo šole delovale po treh mesecih zaprtja

B.K.
21. 1. 2021, 10.36
Posodobljeno: 21. 1. 2021, 13.49
Deli članek:

Šole se odpirajo le za prve tri razrede, odpirajo se tudi vrtci.

STA
Ministrica Simona Kustec.

V torek bodo v omejenem obsegu šole spet sprejele učence, je na dopoldanski novinarski konferenci oznanila ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec. Šole se tako, sicer le za učence prvih treh razredov, ponovno odpirajo po treh mesecih popolnega zaprtja. Vrata odpirajo tudi vrtci ter visokošolski zavodi, a le za izvedbo nujnih laboratorijskih vaj.

Šole se sicer odpirajo le v devetih statističnih regijah, saj v treh - Posavski, Goriški in v Jugovzhodni Sloveniji, epidemiološko stanje še ni dovolj dobro.

Kjer bodo šole delno odprte bo pouk potekal po tako imenovanem modelu C. Pouk mora po tem modelu potekati v homogenih skupinah. To pomeni, da se skupine učencev med seboj ne mešajo. Ne izvajajo se ekskurzije, plavalni tečaji, šole v naravi in interesne dejavnosti, ki jih ponujajo zunanji izvajalci. Učenci se bodo morali tudi med odmori zadrževati v učilnicah, tam bodo tudi malicali. Športna vzgoja poteka v telovadnici, a se skupine učencev tudi tam ne smejo srečevati oziroma mešati. Tudi v jutranjem varstvu in podaljšanem bivanju morajo otroci biti razporejeni v skupine tako, da se oddelki med seboj ne mešajo.

Vsi zaposleni, ki bodo v ponedeljek morali opraviti hitri test na okužbo z novim koronavirusom, bodo v šoli morali ves čas nositi zaščitne maske. Otroci pa le izven učilnice. Šolske prostore bo prav tako potrebno redno zračiti in razkuževati, učitelji bodo morali tudi poskrbeti za strogo higieno rok in kašlja.

Po vsej državi pa bo šolanje na daljavo še vedno potekalo za učence od 4. do 9. razreda osnovne šole, za vse dijake, za višje in visoke šole ter za fakultete.