s soboto oziroma prihodnjim tednom

Kaj vse se odpira v devetih regijah z boljšo epidemiološko sliko?

A.S./STA
21. 1. 2021, 06.55
Posodobljeno: 21. 1. 2021, 07.38
Deli članek:

V devetih statističnih regijah z boljšo epidemiološko sliko bodo od ponedeljka lahko spet odprti avtoservisi in servisi koles ter specializirane otroške trgovine. Že s soboto bodo v rdečih regijah spet delovala smučišča, pogoj za smučanje bo negativen hitri test na okužbo z novim koronavirusom.

Profimedia
Odpirajo se specializirane prodajalne z otroškim programom.

Glede na sedemdnevne epidemiološke podatke je devet od 12 slovenskih statističnih regij prešlo iz črne v rdečo fazo. Tako bodo sproščanj omejitvenih ukrepov deležni v Osrednjeslovenski, Gorenjski, Primorsko-notranjski, Obalno-kraški, Koroški, Podravski, Pomurski, Savinjski in Zasavski regiji.

V devetih statističnih regijah bodo tako s ponedeljkom med izjemami od prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom dodane premične stojnice za prodajo kmetijskih pridelkov in proizvodov kmetovalcev, servisne delavnice, v katerih se opravljajo storitve popravil in vzdrževanja motornih vozil in koles (vulkanizerske, avtomehanične, avtoličarske ali avtokleparske delavnice, delavnice za popravilo koles) in specializirane prodajalne z otroškim programom, je navedeno v sporočilu po seji vlade.

Že v soboto se v rdečih regijah odpirajo smučišča, in sicer ob enakih pogojih kot konec lanskega leta - hitro testiranje in upoštevanje vseh drugih ukrepov za preprečevanje prenosa novega koronavirusa.

V preostalih treh regijah - Goriški in Posavski regiji ter v Jugovzhodni Sloveniji - sedanje omejitve ostajajo. A glede na napovedi gibanja okužb premier Janez Janša pričakuje, da se bodo tudi te tri regije že prihodnji teden pridružile rdečim regijam.

Spomnimo:

Trenutno so po vsej državi lahko odprte le živilske trgovine, lekarne, bencinski servisi, prodajalne z medicinskimi in ortopedskimi pripomočki, kmetijske prodajalne, dovoljene so poštne, finančne in geodetske storitve, dimnikarske storitve (pod pogojem, da je v prostoru, kjer se izvajajo dimnikarske storitve, prisoten samo en izvajalec, če pa to ni mogoče, je lahko v prostoru prisoten izvajalec storitve in ena oseba, ki je uporabnik male kurilne naprave) in dostavna služba.

Dovoljena so gradbena dela, pri izvajanju katerih ni stika s potrošniki, ter individualne nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve. Mogoč je osebni prevzem blaga ali hrane, razen alkohola in alkoholnih pijač, na prevzemnih mestih, kjer je zagotovljen minimalni stik s potrošniki, med 6. in 21. uro, pri čemer konzumiranje prevzete hrane in pijače na javnih površinah ni dovoljeno.

Delujejo lahko tudi tržnice s hrano, trafike in kioski za prodajo časopisov in revij, čistilni servisi in čistilnice ter druge nujne storitve za zagotavljanje varnosti in zdravja, mogoče pa so tudi storitve frizerskih salonov ter medicinske pedikure in manikure.

Dopolnjena izjema pri prehajanju meje za lastnike

Vlada je sicer včeraj dopolnila izjemo pri prehajanju meje za lastnike objektov in zemljišč. In sicer lahko v Slovenijo iz države na rdečem seznamu brez napotitve v karanteno na domu ali brez predložitve negativnega izvida testa vstopi državljan članice EU ali schengenskega območja, ki prihaja iz take članice, kjer je opravljal varstvo in pomoč osebam, ki so potrebne podpore, oskrbo ali nego družinskih članov, starševsko skrb in stik z otrokom, vzdrževalna dela na zasebnem objektu ali zemljišču, ki ga ima v lasti, najemu ali uporabi, ali je odpravljal neposredno nevarnost za zdravje, življenje in premoženje, in se čez mejo vrača v roku 12 ur po prehodu meje. 

Podaljšanje veljavnosti ostalim odlokom

Poleg tega je vlada do 29. januarja podaljšala veljavnost ostalih odlokov, sprejetih na podlagi zakona o nalezljivih boleznih, in s tem ukrepov iz teh odlokov, med drugim odloka o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode, o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov, obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah in o začasni delni omejitvi gibanja ljudi in prepovedi zbiranja ljudi. Poleg tega bodo lahko od 23. do 29. januarja glede na sklep vlade delovale tehnične službe, strokovne organizacije in pooblaščene registracijske organizacije s področja motornih vozil, lahko se bo opravljalo preglede cistern ter vozil za izdajo certifikatov o brezhibnosti vozil za prevoz nevarnega blaga. Prav tako bodo lahko delale tahografske delavnice.