v soboto odprtje smučišč, v torek šol in vrtcev

Kriteriji dosežni, v devetih regijah sproščanje ukrepov po načrtu

C.E.
20. 1. 2021, 21.23
Posodobljeno: 20. 1. 2021, 22.30
Deli članek:

Vlada je na Brdu pri Kranju tuhtala o morebitnem sproščanju ukrepov in sprejela odločitev.

Profimedia
Vlada bo v prihodnjih dneh odločala o morebitnih dodatnih ukrepih.
"Od naših skupnih naporov bo odvisno, ali so bile naše odločitve o sproščanju pravilne. Samo šolniki in tisti, ki bodo izvajali dejavnosti, sami ne bodo mogli zmanjšati tveganja do sprejemljive mere. Vsi, ki uporabljamo te storitve, se moramo zresniti in te ukrepe upoštevati," je opomnil premier.

Po kriterijih vladnega semaforja smo prešli iz najstrožje črne faze v rdečo fazo. 

Po današnji seji vlade je predsednik vlade Janez Janša sporočil, da smo za "dobrega pol koraka iz črne faze prešli v rdečo". "Prehod ni tako krepak, da bi nas to navdajalo z veseljem. Je pa napredek. Trendi, ki se nakazujejo, so optimistični v večini slovenskih regij. Devet od 12 jih je že prešlo mejo, ki omogoča sproščanje ukrepov," je dejal Janša. To so naslednje regije: osrednjeslovenska, podravska, gorenjska, obalno-kraška, koroška, zasavska in primorsko-notranjska regija, močno pa se pogojem približujeta tudi savinjska in pomurska regija

V teh regijah se bo naslednji teden začel pouk v šolah za prvo triletje po modelu C (manjše skupine), ki ga učitelji že poznajo. Odprti bodo tudi vrtci. Vse pa v skladu z navodili NIJZ, je nadaljeval premier in dodal, da bodo vsi zaposleni v vrtcih in osnovni šolah v ponedeljek testirani na koronavirus. Pouk in varstvo v vrtcih se bosta torej začela v torek.

Vlada RS
Načrt sproščanja ukrepov.

Smučanje od sobote

Prehod v rdečo fazo bo v teh devetih regijah že v soboto omogočil odprtje smučišč. Vstop bodo imeli tisti, ki bodo pred vhodom na smučišče pokazali negativni rezultat na hitrem testu za koronavirus. Inšpekcija in policija bosta poostrili nadzor.

Odprte bodo lahko tudi trgovine z otroškimi artikli, avtomehanične delavnice, avtopralnice.