še uradno

Kdaj bo Janša čestital Bidnu?

C.E./STA
20. 1. 2021, 18.40
Posodobljeno: 20. 1. 2021, 19.59
Deli članek:

Ob prisegi se vrstijo čestitke novemu ameriškemu predsedniku Joeju Bidnu.

Primož Lavre
Madžarski premier Viktor Orban je že čestital, Janša še nima časa.

Od slovenskih politikov je bil med prvimi obrambni minister in predsednik NSi Matej Tonin. "Slovenijo in ZDA druži prijateljstvo in trdno transatlantsko zavezništvo. Pod vodstvom Joeja Bidna in Kamale Harris bomo naše obrambno in politično sodelovanje še okrepili, kar je moja ključna prioriteta," je Tonin zapisal na Twitterju.

Predsednik republike Borut Pahor je Bidnu srečo. "Srečno, predsednik Biden," je na Twitterju zapisal Pahor.

Hitra je bila tudi evropska poslanka Ljudmila Novak (EPP/NSi). "Zaprisega 46. predsednika ZDA je posledica volitev kot najpomembnejšega instituta demokracije. Po štirih letih temačne in razdiralne politike prihaja v Belo hišo oseba z občutkom za sočloveka in izjemno željo po skupnem dobrem. Danes je čas za olajšanje. Čestitke," je zapisala.

Premier Janez Janša, ki opravlja še zahtevno vlogo ministra za zdravje, trenutno najbrž nima časa za "protokolarne" aktivnosti. Ima pa vsaj toliko časa, da med sejo vlade retvita objave. Pravkar skupaj z ožjo vladno skupino in strokovnim štabom za covid razmišlja o morebitnem sproščanju ukrepov.

Slovenski predsednik vlade se je tudi po novembrski izvolitvi Bidna za predsednika kot eden redkih svetovnih politikov vzdržal čestitke. Je pa zato podprl Donalda Trumpa.