Zelo neodgovorno

Na hitro testiranje prihajajo tudi okuženi, ki bi morali biti v karanteni

G.G.
20. 1. 2021, 18.07
Posodobljeno: 20. 1. 2021, 18.18
Deli članek:

V Novi Gorici so na hitrih testih odkrili skrajno neodgovorne posameznike.

STA
V Ljubljani poteka hitro testiranje na Gospodarskem razstavišču.
V Novi Gorici so bili danes opravljeni kar 303 hitri testi, pozitivnih jih je bilo 29. (9,6 odstotka).

Na severnem Primorskem so v sredo potrdili 143 novih okužb s koronavirusom. S 14-dnevno pojavnostjo 1289 na 100.000 prebivalcev je goriška na drugem mestu, večji delež okuženih je le v posavski statistični regiji.

V Novi Gorici so zaznali nedopustno obnašanje posameznikov. Na hitro testiranje namreč prihajajo osebe, ki so bile pred kratkim s PCR metodo testiranja pozitivne in bi morale biti v karanteni. V Zdravstvenem domu Nova Gorica in občinskem štabu civilne zaščite pa opažajo tudi, da na hitre teste pridejo osebe, ki imajo očitne simptome covida-19. Takšni bi morali najprej poklicati osebnega zdravnik, ki bi jih nato napotil na varno molekularno testiranje. Nekaj je še takšnih, ki so pred kratkim preboleli koronavirusno bolezen, pa vseeno pridejo na hitro testiranje. Takšnim še ni treba prihajati na teste.

»Vse skupaj je zelo neodgovorno in s tem prihaja tudi do ogrožanja tako osebja, ki izvaja testiranje, kot tudi drugih čakajočih. Zaradi velike množice pa prihaja tudi do nezadovoljstva in ogorčenosti, celo verbalnih konfliktov,« je današnje dogajanje opisal namestnik poveljnika CZ Nova Gorica Simon Vendramin, ki dodaja, da so morali precejšnje število občanov zavrniti, saj je testiranje predvideno le v določenem časovnem okviru.

Nezadovoljni so tudi v nekaterih podjetjih, ki bi zaradi okužb med zaposlenimi radi nabavili hitre teste. Toda, kot poročajo, na trgu ne uspejo dobiti strokovnih izvajalcev za opravljanje hitrih testov.