pred današnjo sejo vlade

Trgovinska zbornica pričakuje odprtje vsaj nekaterih neživilskih trgovin

A.S./STA
20. 1. 2021, 10.34
Posodobljeno: 20. 1. 2021, 10.42
Deli članek:

Trgovinska zbornica Slovenije (TZS) je pred današnjo sejo vlade, ki bo odločala o morebitnem sproščanju ukrepov, izrazila pričakovanje po vnovičnem odprtju vsaj dela neživilskih trgovin. Ko bo možno, naj se omogoči opravljanje dejavnosti vsaj v regijah, kjer je epidemiološka slika ugodna.

Bobo
Zaradi slabih epidemioloških razmer so v državi lahko odprte le trgovine z nujnimi življenjskimi potrebščinami z nekaj izjemami.

Zbornica je pozdravila vse ukrepe vlade za zajezitev epidemije covida-19, ob tem pa izpostavila "problem že skoraj šestmesečnega zaprtja neživilskih prodajaln, saj si vsi trgovci želijo opravljati svojo primarno dejavnost ob izvajanju vseh potrebnih zaščitnih ukrepov". Zaradi slabih epidemioloških razmer so namreč v državi lahko odprte le trgovine z nujnimi življenjskimi potrebščinami z nekaj izjemami.

Vlado so spomnili, da bo od ukrepov v osmem protikoronskem svežnju odvisno, ali bodo trgovci, ki ne smejo v celoti ali delno poslovati, lahko preživeli. Vlado so zato pozvali, da z odlokom v celoti ali deloma zaprtim podjetjem povrne 100-odstotni znesek fiksnih stroškov in vsaj delno povračilo izgube prihodka za vsak dan zaprtja vključno od dneva razglasitve epidemije. "Povračilo fiksnih stroškov v celoti in izpad prihodka morata biti zagotovljena vsaj dejavnostim, ki bodo lahko odprte šele v oranžni fazi sproščanja ukrepov. Drži, da se z vladnimi ukrepi povrne vsaj manjši del omenjenih fiksnih stroškov, vendar to po mnenju trgovcev ne zadošča, prav tako so že počrpane vse njihove rezerve," so navedli.

"V času trajanja epidemije, ko trgovina uspešno opravlja nalogo nemotene osnovne preskrbe prebivalstva, se je izkazalo, da se je ta dejavnost izjemno dobro odzvala in dosledno upošteva ter izvaja vse predpisane ukrepe za zajezitev širjenja okužb s covidom-19. Posledično ugotavljamo, da je v trgovini okužb malo in tudi te so v delovno okolje vnesene predvsem iz domačega okolja zaposlenih," so navedli v zbornici.

Od vodilnih pričakujejo pravočasno in jasno podana navodila glede trajanja ukrepov

Predsednica TZS Mariča Lah je ob tem dodala, da se zavedajo, da so kriteriji za sproščanje odvisni od epidemioloških razmer v državi, zato skrbno spremljajo te podatke tudi na zbornici ter že dalj časa opozarjajo na dejstvo, da so med regijami lahko velike razlike ter da bi bilo treba omogočati poslovanje trgovine na vseh blagovnih skupinah v posameznih regijah takoj, ko epidemiološki podatki to omogočajo. 

Od vodilnih v državi pričakujejo predvsem pravočasno in jasno podana navodila glede trajanja ukrepov ter pomoč, ki mora biti ciljno usmerjena na podjetja, ki so v obdobju epidemije najbolj prizadeta. Z drugimi delodajalskimi organizacijami so na vlado naslovili tudi predloge glede nevtralizacije dviga minimalne plače v letu 2021, saj si, kot navajajo, ne morejo privoščiti dodatnega odpuščanja zaradi spremenjenega načina določanja višine minimalne plače. Prvi prioritetni predlog TZS je bil, da se razlika predvidenega dviga minimalne plače izplača v obliki kriznega dodatka, drugi predlog, ki se mu je TZS pridružila, pa subvencioniranje celotnega dviga s strani države.