cepljenje bo pomagalo

Jerala o precepljenosti do poletja, novem sevu in previdnosti pred obsežnejšim sproščanjem ukrepov

A.S.
20. 1. 2021, 09.47
Posodobljeno: 20. 1. 2021, 11.04
Deli članek:

Roman Jerala upa, da se bodo Slovenci cepili v večjem odstotku, kot trenutno kažejo ankete.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Roman Jerala z ljubljanskega kemijskega inštituta je v informativni oddaji 24ur Zvečer na POP TV izrazil upanje, da je napoved predsednika vlade Janeza Janše o 70-odstotnem deležu precepljenih do poletja, realna. Jerala meni, da se bodo Slovenci vedli racionalno in upa, da se bodo cepili v večjem odstotku, kot trenutno kažejo ankete.

To, da bo Slovenija dobila več kot tri milijone cepiv Moderne in Pfizerja, je označil za dobro novico, saj gre za bolj učinkoviti cepivi. Ob tem je dejal, da je cepivo AstraZenece z 75-odstotno zaščito res nekoliko manj učinkovito in morda bolj primerno za posameznike, ki so v dvomih glede novejše tehnologije, vendar hkrati dodal, da sta obe vrsti cepiv dobri in učinkoviti. Spomnil je, da je cepivo za gripo 50-odstotno učinkovito. 

Spregovoril je tudi o novem britanskem sevu koronavirusa. "Na osnovi širjenja so ugotovili, da je bistveno bolj infektiven, okoli 40 do 50 odstotkov. Znamenito R vrednost dvigne za 0,4, kar pomeni, da vsi ti sedanji ukrepi ne bodo dovolj za zaustavitev tega virusa," je dejal. Kljub novemu sevu je Britancem uspelo krivuljo obrniti navzdol, Jerala pa vendarle opozarja, da bi širjenje tega seva v Sloveniji lahko predstavljalo potencialno nevarnost. Ravno zato bi morali biti previdni pred obsežnim rahljanjem zaostritev, je prepričan. 

Zagotovil je, da bo cepljenje pomagalo pri epidemiji. "Problem je le, ker ne vemo, kako dobro deluje cepivo, da zaščiti pred okužbo. Eden od razlogov je, da pri Pfizerjevem cepivu tega niso merili. So pa pri ostalih dveh cepivih to izmerili in rezultati so pokazali bistveno zmanjšanje, tudi asimptomatičnih okužb. Za vsa cepiva smo lahko gotovi, da bodo zmanjšala število širjenja okužb, samo ne vemo še, v kakšni meri," je zaključil in dodal, da bo slednje pokazal čas. 

Bobo
Roman Jerala