omejitve

Pri okužbi dihal na voljo le nujna zobozdravstvena pomoč na vstopnih točkah teh zavodov

B.K./STA
19. 1. 2021, 18.48
Posodobljeno: 19. 1. 2021, 18.49
Deli članek:

Bolniki z okužbo dihal bodo nujno zdravstveno oskrbo lahko iskali na osmih točkah.

STA
Fotografija je simbolična.

V uradnem listu je objavljena nova odredba o začasnih ukrepih pri organizaciji in opravljanju zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja covida-19, ki med drugim določa, da se pri osebah z okužbo dihal ali covidom-19 opravljajo le nujna zobozdravstvena pomoč in storitve, katerih opustitev bi vodila v trajne okvare zdravja, in le na vstopnih točkah.

Te vstopne covidne zobozdravstvene točke so organizirane v okviru Zdravstvenega doma Ljubljana, Osnovnega zdravstva Gorenjske in zdravstvenih domov Maribor, Novo mesto, Koper, Murska Sobota, Slovenj Gradec in Zobozdravstvenem domu Nova Gorica.

Na oddelkih, ki niso namenjeni zdravljenju covidnih bolnikov, se zdravstvene storitve zagotavljajo tistim, ki imajo negativno epidemiološko anamnezo in nimajo prisotnih znakov okužbe dihal. Tiste z znaki okužbe dihal, ki so bili v stiku z okuženim ali so tudi sami okuženi, pa se naroči oziroma sprejme v covidni ambulanti.

Odredba, ki nadomešča prejšnjo in bo veljala 30 dni, sicer določa, da so preventivne zdravstvene storitve prekinjene, razen presejalnih programov za zgodnje odkrivanje predrakavih sprememb in raka, preventivne obravnave nosečnic, porodnic in novorojencev, preventivnih pregledov otrok do dopolnjenega prvega leta starosti, preventivnih storitev na področju medicine dela, prometa in športa, cepljenja in drugih preventivnih storitev, katerih opustitev bi lahko imela neposredne negativne posledice za zdravje bolnika.

Bolnišnice morajo še naprej dnevno zagotavljati zadostno število prostih zmogljivosti za potrebe zdravljenja covidnih bolnikov. Pri tem morajo sproti prilagajati število zdravstvenih storitev in po potrebi prekinejo izvajanje zdravstvenih storitev, razen tistih s stopnjo nujnosti nujno in zelo hitro, onkoloških storitev ter obravnav nosečnic, porodnic in novorojencev. Bolnike, ki jim odpade zdravstvena storitev, morajo o tem obvestiti in ga prenaročiti na prvi prosti termin.

Koncesionarje se za namen zagotavljanja zadostnih zmogljivosti za pravočasno obravnavo covidnih bolnikov vključi v delo bolnišnic na območju, na katerem opravljajo koncesijsko dejavnost.

Izvajalci na primarni zdravstveni ravni morajo zagotavljati zmogljivosti za obravnavo covidnih bolnikov, vključno z vstopno točko za odvzem brisov za testiranje na novi koronavirus ter cepilnimi mesti za cepljenje proti covidu-19, določa odredba.

Zdravstvene delavce, ki sicer opravljajo preventivne storitve in tiste dejavnosti, katerih izvajanje bi bilo zaradi epidemije prekinjeno, se na podlagi pisnega sklepa začasno razporedi v bolnišnice, terciarne zdravstvene ustanove in v socialne zavode. Izvajalci in socialni zavodi, pri katerih delajo omenjeni zdravstveni delavci, morajo tedensko poročati zdravstvenemu ministru o številu razporejenih zdravstvenih delavcev, primarnem delodajalcu, poklicni strukturi razporejenih zdravstvenih delavcev in organizacijski enoti opravljanja dela.

Sicer pa zdravstveni delavci v skladu z odredbo načeloma ne smejo koristiti letnega dopusta in presežkov ur, razen, če lahko zdravstveni zavod neodložljivo zdravstveno oskrbo kljub temu zagotavlja nemoteno. Prav tako ne smejo stavkati ali se udeležiti izobraževanj v državah na rdečem seznamu.