Slovenija

Mesec začuden, da se o tem ni že prej razmišljalo

G.G./STA
19. 1. 2021, 18.26
Posodobljeno: 19. 1. 2021, 19.25
Deli članek:

Kako v opoziciji gledajo na Erjavčev umik soglasja h kandidaturi za predsednika vlade.

Bobo
Mesec vztraja, da mora biti glasovanje izvedeno čim prej.

Koordinator Levice Luka Mesec je povedal, da se niso strinjali s potezo prvaka Desusa Karla Erjavca. "Zdaj, ko je soglasje umaknjeno, smo za to, da se čim prej nezaupnico ponovno vloži in se glasovanje izvede," razmišlja Mesec in dodaja: "Če bomo čakali na to, da bodo vsi poslanci zdravi, lahko čakamo do poletja. Časa pa ni. Glasovanje mora biti izvedeno v najkrajšem možnem času. Kar se tiče nas, je bila napaka že v tem, da se je to soglasje umikalo."

V stranki namreč menijo, da se lahko glasovanje izvede v okviru trenutnih določil poslovnika oziroma z manjšimi popravki, o čemer pa bi se morali dogovoriti na posvetu pred kolegijem. "Nenazadnje se s koronavirusom soočamo skoraj eno leto," je poudaril Mesec in se začudil nad tem, da se o tem vprašanju še ni razmišljalo.

Zavzemajo se za to, da bi se, podobno kot na državnozborskih volitvah, pripravilo mobilno volilno komisijo, ki bi odsotnim poslancem dostavila glasovnice. "Čudno je, da se takšna možnost ne more zagotoviti poslancem, pa nas je samo 90," je dodal Mesec. Ocenil je, da če Erjavec soglasja k kandidaturi ne bi umaknil, bi lahko do petka našli tehnično rešitev, takrat se namreč rok za glasovanje izteče. Na vprašanje, ali bi lahko iskali že tretjega kandidata za mandatarja, pa je Mesec odgovoril, da veljajo sklepi organov strank.

Za spremembo poslovnika

Tudi v stranki SAB bi si želeli, da se bo glasovalo o nezaupnici kljub nastali situaciji, je povedala vodja poslanske skupine Maša Kociper. "Prepričani smo bili, da bodo s celotno opozicijo danes vztrajali, da se glasovanje samo prestavi za toliko časa, da se najde ustrezna rešitev za izvedbo tajnega glasovanja za vse poslance," je povedala Kociprova. 

Če najdejo način tajnega glasovanja za vse poslance, ki bo dodelan, varen in bo zagotavljal varnost postopka in anonimnost glasovanja, je po mnenju vodje poslancev SAB sprememba poslovnika ali sprejetje nekega akta lahko stvar nekaj dni.

Namen dosežen

Predsednik LMŠ Marjan Šarec pa je ocenil, da je umik konstruktivne nezaupnice dosegel namen. "Vodstvo DZ se je začelo ukvarjati s tem, kako omogočiti tajno glasovanje tudi izven DZ. Državna volilna komisija to zna narediti tudi v času epidemije. Torej mora to znati narediti tudi DZ. Ko bo to omogočeno, bo ponovno vložena in postopek izveden," je zapisal na Twitterju.

Tudi poslanka SD Bojana Muršič je v izjavi za medije ocenila, da je edina pravilna rešitev, da se je Erjavec odločil, da umakne soglasje. "V tem trenutku bi bilo malce nenavadno, da bi v sredo seja potekla, rezultat pa bi bil že v naprej znan. Kajti nemogoče je zagotoviti toliko glasov, kolikor je bilo podpisov," je povedala v DZ.

Erjavec je namreč danes umaknil soglasje h kandidaturi za predsednika vlade. To možnost je nakazal že v ponedeljek, saj se nekateri poslanci zaradi okužb z novim koronavirusom ali samoizolacije ne bi mogli udeležiti izredne seje DZ, na kateri bi določali o nezaupnici vladi Janeza Janše. Tajno glasovanje pa po poslovniku DZ ni omogočeno zunaj sedeža DZ. 

Pritiski na bolnega Kramarja?

Ob tem se je odprlo vprašanje sprememb poslovnika DZ, s katerimi bi omogočili tajno glasovanje na daljavo. Kociprova je danes spomnila, da je na dolgotrajni bolniški odsotnosti tudi njihov poslanec Franc Kramar. Pojasnila je, da je Kramarja kontaktirala, ko je preverila, ali se strinja s podpisom pod konstruktivno nezaupnico. Povedala, je da je njegovo zdravstveno stanje slabo, in dodala, da ji ni znal povedati, ali se bo lahko glasovanja o nezaupnici udeležil.

Komentirala pa je tudi nekatere špekulacije o domnevnih pritiskih na Kramarja. Povedala je, da mora biti njegova poslanska skupina z njim v stiku, se je pa treba vprašati, če kdo drug izvršuje pritiske. Omenila je govorice v Bohinju, od koder je Kramar, da naj bi ga obiskal vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec in da naj bi govoril s premierjem Janezom Janšo. "Če druge poslanske skupine ali stranke pritiskajo na našega poslanca, kako naj glasuje, je to nedopustno," je poudarila.