Cepljenje rešuje

Janša napovedal, kdaj bo znano, kako dolgo bodo še trajali ukrepi

B.K.
19. 1. 2021, 16.45
Posodobljeno: 19. 1. 2021, 16.56
Deli članek:

Predsednik vlade je optimističen glede dobave cepiv.

STA
Janez Janša

Popoldne je na novinarski konferenci nastopil predsednik vlade Janez Janša in pojasnil, da so podatki glede dobave cepiv dobri. Evropska komisija je namreč za približno 20 odstotkov povišala naročilo cepiva Pfizer-BioNTech, poleg tega pa je Evropska agencija za zdravila (EMA) odobrila tudi uporabo šestega odmerka iz viale tega cepiva, kar bo prav tako povišalo število odmerkov, ki jih bodo države članice imele na razpolago. Prav tako se konec meseca pričakuje odobritev še tretjega cepiva, ki ga je britansko-švedska farmacevtska družba AstraZeneca razvila v sodelovanju z britansko Univerzo v Oxfordu. Slednje cepivo je tudi bolj enostavno za transport in hranjenje, saj uporablja že dolgo preizkušeno vektorsko tehnologijo.

Slovenija bo v najslabšem primeru dobila 0,47-odstotni delež vseh naročenih cepiv, kolikor znaša tudi delež našega prebivalstva v EU, a je po Janševih besedah moč pričakovati višje število odmerkov, saj se je "doslej vedno izkazalo, da se je dalo dobiti več od proporca." "Če bodo te dobave realizirane, bistveno več ne bomo potrebovali," je še dejal Janša.

Skupno naj bi tako do poletja dobili več kot 3 milijone odmerkov cepiv Pfizerja, Moderne in AstraZenece, kar bo pri dveh odmerkih na osebo zadostovalo za cepljenje 1,6 milijona prebivalcev. Ob velikem interesu za cepljenje bomo tako čredno imunost lahko dosegli že do začetka poletja, je še bil optimističen premier.

Vrstni red cepljenja bodo določale prijave

Trenutno cepivo dobijo tisti, ki so najbolj ranljivi in tudi v največjem deležu obremenjujejo zdravstveni sistem, poudarek je tudi na cepljenju zdravstvenih delavcev. Ko pa bomo začeli prejemati večje količine cepiva, kar bo po Janševih besedah kmalu, pa bo cepljenje potekalo množično, po vrstnem redu prijav iz elektronske aplikacije.

Kako dolgo bodo trajali ukrepi bo znano februarja

Prav tako je bil premier optimističen glede prihodnjih napovedi rahljanja ukrepov. "Računamo, da bo naslednji mesec, ko bo tudi bolj jasno kako hitro cepljenje zaustavlja epidemijo, lažje izračunati koliko časa bodo zaporni ukrepi pomembni in koliko časa bo trajala epidemija," je dejal. Bolj jasne napovedi lahko torej pričakujemo v februarju.

Za ponedeljek pa po premierjevih besedah še ni možno pričakovati drastičnega sproščanja omejitvenih ukrepov, "rahla možnost" obstaja le za nekatere regije. Ali smo prešli iz črne v rdečo fazo, bo sicer znano jutri. Janša je ob tem poudaril, da trendi še vedno "niso dobri, so pa boljši kot v začetku meseca."