Drama v središču Ljubljane

FOTO in VIDEO: MOL z varnostniki prevzela nadzor nad nekdanjo tovarno Rog, s solzivcem posredovala policija

S.R.
19. 1. 2021, 08.38
Posodobljeno: 19. 1. 2021, 12.46
Deli članek:

Nekdanjo tovarno Rog, območje današnjega socialnega centra Rog, kjer že leta živijo in ustvarjajo pripadniki avtonomne skupnosti, je danes kot lastnica znova prevzela Mestna občina Ljubljana. Že zjutraj je stekla usklajena akcija izpraznitve prostorov in zgradb, na kraju pa je prišlo tudi do izgredov.

Bobo
Evikcija v nekdanji tovarni Rog.

Da se je danes navsezgodaj začela usklajena akcija "evikcije" stanovalcev in obiskovalcev socialnega centra Rog, nas je opozorila Mladinska aktivistična organizacija (Mao), kjer so navedli, da varnostniki varnostne službe Valina iz zgradbe "vlečejo" stanovalce, območje pa nadzira tudi policija. Tako je po njihovih navedbah tam močna prisotnost policije in varnostnikov, območje pa da so ogradili z ograjo. Navedbe so potrdili tudi v facebook skupini Ohranimo Tovarno Rog, kjer so zapisali, da "v Rogu policija in varnostniki. Ful njih. Folk ne spustijo notri in tiste, ki so not, mečejo ven. Vsi pred Rog! Vsi za Rog!"

Policija je v posredovanju uporabila solzivec, pri čemer jo je skupil tudi naš novinar, ki je dogajanje fotografiral.

Ljubljanski policisti so o dogajanju pojasnili le, da jih je ob približno 7. uri zjutraj "lastnik objekta na Trubarjevi cesti v Ljubljani" obvestil, da se na objektu izvajajo gradbena dela. Pri tem naj bi se na območju gradbišča zbralo nekaj oseb, ki varnostnikov, ki so "območje gradbišča zavarovali," ne upoštevajo. Posledično so na območju posredovali tudi policisti, ki so "ugotovili, da nekaj oseb na kraju ni upoštevalo varnostnikov, zato so policisti vzpostavili javni red in mir. Ker se na kraju še vedno zbirajo osebe, bodo policisti na kraju ostali zaradi preprečevanja nadaljnjih kršitev javnega reda in miru. Interveniranje na kraju še vedno poteka," so zaključili. STA medtem poroča, da nekatere prisotne osebe niso upoštevale ukazov policistov, zato so prejele kazen.

Po podatkih policije sta gradbena in varnostna služba zavarovali objekt, preverjali, če se kdo nahaja v njem, in vzpostavili gradbišče. "Trenutno je javni red vzpostavljen, policisti pa bodo ostali na kraju, da zagotovijo, da tako tudi ostane," so po poročanju STA še sporočili s policije.

Odziv Mestne občine Ljubljana

Pri Mestni občini Ljubljana so okoli dogajanja pojasnili, da so prek različnih inštitucij in služb ves čas spremljali dogajanje na območju nekdanje tovarne, pri čemer so jih o tem kritično obveščali tudi "zelo nezadovoljni okoliški stanovalci." Dejali so, da so jih v zadnjih tednih seznanil, da je Rog prazen, zato so kot lastniki objekt danes prevzeli v posest. "Opremo in druge predmete, ki niso last MOL, smo komisijsko popisali in shranili v skladišču," so še zapisali ter izpostavili, da so "na podlagi pravnomočnega gradbenega dovoljenja ter z ekološko sanacijo območja, ki je resnično degradirano in nevarno," že zjutraj začeli z rušitvenimi deli. V roku enega meseca bodo objavili razpis za izvajalca obnovitvenih del. Nov Center Rog bo dokončan v roku dveh let, so zatrdili.

Pri MOL so tudi sicer poudarili, da si "degradirano območje nekdanje tovarne Rog" že vrsto let prizadevajo prenoviti v Center Rog, "javno kreativno stičišče, ki bo dostopno vsem in bo prvenstveno namenjeno izvajanju družbeno koristnih inovativnih projektov."


Preteklost, kot jo vidi MOL

Z obnovitvenimi deli so po lastnih navedbah začeli že junija 2016, a so bila ta dela zaradi nasprotovanja začasnih uporabnikov tovarne Rog začasno ustavljena. Junija 2019 so nato želeli izvesti klančino, a so tudi takrat "začasni uporabniki uničili gradbišče na zunanjem območju zidu tovarne. Z deli žal tudi takrat nismo mogli nadaljevati." Dodali so še, da je na sodišču "potekal spor z osmimi začasnimi uporabniki, vseh 8 sodb je bilo rešenih v korist MOL-a. Zoper 2 dolžnika je sklep o izvršbi pravnomočen, za ostalih 6 pa je sodišče ugotovilo, da so zapustili Rog."

Bobo
Evikcija v nekdanji tovarni Rog.

"Verjamemo in upamo, da je danes začetek dolgo pričakovane prenove območja, ki je bilo ves ta čas ne samo moteče za okoliške prebivalce, temveč predstavlja tudi resno ekološko grožnjo zaradi ostankov galvanskih bazenov s težkimi kovinami ter statične in požarne ogroženosti stavb. Z revitalizacijo in urejanjem tega območja bomo pridobili novo ustvarjalno stičišče ter povezavo med mestnim središčem, kulturnim centrom Metelkova, novo Galerijo Cukrarna in Palačo Cukrarna. Center Rog bo zagotovil prostore preko 500 ustvarjalcem in kreativnim skupinam na preko 8.000 m2 novih sodobnih produkcijskih površinah," so še zapisali.

Bobo
Evikcija v nekdanji tovarni Rog.

Rušenje objektov

Iz lokalnega odbora Levica Ljubljana so medtem prek Facebooka sporočili, da proti "vnovičnemu napadu mestnih oblasti na Avtonomno tovarno Rog ob podpori varnostnih služb in policije" ostro protestirajo. Spomnili so, da so pred petimi leti podoben poskus "izvedli sredi noči, zato da bi lažje deložirali tamkajšnje uporabnike in zaprli območje." MOL je tokrat po njihovih navedbah za ta namen uspešno zlorabil epidemijo. Dodali so, da sta porušena že dva objekta, vključno s Socialnim centrom Rog, ki je "v svoji zgodovini skrbel za spregledane skupine in posameznike, tudi v času epidemije." V Levici so obenem obsodili nasilno obnašanje mestnih oblasti. "Takšna enostranska poteza v času epidemije med drugim izpostavlja vse vpletene večji nevarnosti okužb," so še zapisali.

Pri Levici so zapisali še, da je župan Zoran Janković na včerajšnjem rebalansu proračuna MOL projektu novega Centra Rog priskrbel še dodatnih 1,8 milijona evrov sredstev. "Današnje rušenje Avtonomne tovarne Rog, tudi s pomočjo posredovanja policije in varnostnih služb, kaže, da mestna oblast ne izbira sredstev pri uveljavljanju svojih načrtov. Izobraževalni in socialni programi, ki so leta bogatili mesto, bodo z enostransko potezo mesta izbrisani in uničeni, alternativna kultura pa onemogočena, saj bo ostala brez prostorov," so dodali ter izrazili podporo boju uporabnikov.