Za kaj sploh gre?

Ali še vedno lahko prenašamo virus, ko se cepimo? Tako odgovarja profesor Štrukelj

B.K.
18. 1. 2021, 22.27
Posodobljeno: 18. 1. 2021, 22.52
Deli članek:

Raziskovalci še vedno ne vedo, ali lahko virus prenašamo tudi, če smo se cepili in razvili protitelesa proti njemu.

Dreamstime
Teoretično bi se virus tudi po cepljenju za kratek čas lahko pripel na zunanjo površino sluznice. Če bi kihnili, bi ga zato raztrosili po prostoru.

Zakaj se raziskovalci še vedno nočejo dokončno izreči, ali lahko prenašamo virus tudi po tem, ko smo se cepili z obema odmerkoma cepiva in razvili protitelesa proti novemu koronavirusu?

Profesor dr. Borut Štrukelj iz Fakultete za farmacijo na Univerzi v Ljubljani odgovarja, da obstaja teoretična možnost, da bi virus še vedno lahko prenašali. Raziskovalci morajo zato to možnost dopuščati, čeprav sam meni, da najverjetneje po tem, ko cepljena oseba enkrat razvije protitelesa, tudi virusa več ne prenaša, je dejal na Odmevih na Televiziji Slovenija.

Za kaj gre? V človeškem telesu virus sprejmejo celice, ki se nahajajo v sluznici nosu in žrela. Kljub temu, da imamo protitelesa (ta namreč razvijemo, ko se cepimo, ali ko naše telo premaga virus), ki preprečujejo, da bi se virus prijel na naše celice, to velja sistemsko, za naše telo, denimo vse naše dihalne poti. A teoretično to morda ni nujno res za površino sluznice. "To velja sistemsko, za vse dihalne poti, teoretično je pa možno, da bi virus nekaj časa mogoče deloval na sami površini," je razložil Štrukelj. Če bi virus nekaj časa še lahko deloval na površini, bi to pomenilo, da ga še vedno lahko prenašamo, čeprav smo sami nanj imuni. "To je teoretično možno, to preučujemo, a zelo verjetno ne bomo prenašalci, enkrat ko imamo protitelesa," je še dejal.