Za vsakega zaposlenega lahko dobijo 150 mask

Maske na trgu po 24 evrov, državo pa stanejo 78 evrov brez DDV

Mihael Korsika
18. 1. 2021, 19.30
Deli članek:

Ministrstvo za gospodarstvo samostojnim podjetnikom in mikro podjetjem z do štirimi zaposlenimi ponuja brezplačne maske za splošno uporabo brez certifikata. Za vsakega zaposlenega lahko dobijo 150 mask, kar šteje za državno pomoč v vrednosti 78 evrov brez DDV. Na trgu lahko takšno količino mask kupimo za 24 evrov.

Dreamstime
Na voljo je pet milijonov mask za splošno uporabo.

Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo prek Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije samozaposlenim in mikro podjetjem z do štirimi zaposlenimi ponuja brezplačne maske za splošno uporabo brez certifikata.

Namen javnega poziva je omogočiti poslovanje in pri tem preprečiti širjenje okužb s koronavirusom. Samostojni podjetnik oziroma mikro podjetje lahko za vsakega zaposlenega prejme 150 mask, ki štejejo kot državna pomoč v vrednosti 78 evrov brez DDV. 

Na trgu maske trikrat cenejše

Hiter pregled ponudb na trgu pokaže, da gre za nenavadno visok znesek pomoči, saj sicer  trenutno za škatlo s 50 trislojnimi zaščitnimi maskami za splošno uporabo odštejemo od 7,5 do 8 evrov, za 150 mask torej od 22 do 24 evrov z DDV, medtem ko ministrstvo vrednost enake količine mask ocenjuje na 78 evrov brez DDV.

Za primerjavo: za takšen znesek lahko samostojni podjetniki kupijo najmanj 300 troslojnih medicinskih zaščitnih mask tipa IIR s certifikatom.

Omejitve pri pozivu

Da bi bili samostojni podjetniki in mikro podjetja, ki so bili vpisani v register na dan 31. decembra 2020, upravičeni do brezplačnih mask, morajo izpolnjevati nekaj pogojev.

Prijavitelj tako med drugim ne sme biti v postopku prisilne poravnave, stečajnem postopku ali postopku likvidacije. »Prijavitelj ne prejema ali ni v postopku pridobivanja državnih pomoči za reševanje in prestrukturiranje podjetij v težavah po zakonu o pomoči za reševanje in prestrukturiranje gospodarskih družb in zadrug v težavah,« je zapisano v pozivu.

Ob tem prijavitelj v zadnjih treh proračunskih letih po shemi de minimis ni prejel skupno več kot 200.000 evrov. Javni poziv za razdelitev mask se namreč izvaja v okviru sheme de minimis. Zgornje meje pomoči veljajo ne glede na to, iz katerih javnih sredstev je pomoč dodeljena in ali je dodeljena v okviru več shem ali individualnih pomoči hkrati. Upošteva se skupni znesek pomoči v ta namen.

Postopek kandidiranja

Upravičenci lahko vlogo za brezplačne maske oddajo do vključno petka prek spletne strani Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije. Vse prijave je treba oddati elektronsko, prek www.ozs.si/maske.

Če bo prijav več od razpoložljivih količin mask, se lahko razpis zaključi že prej oziroma se v nasprotnem primeru lahko podaljša.
Prijavitelji, ki so maske že prejeli na podlagi prvega javnega povabila »samozaposlenim in mikro podjetjem z od 1 do 4 zaposlenimi«, ki ga je Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije objavila 4. novembra lani, do mask po tem javnem povabilu niso upravičeni.

Če pa bi prejeli manj vlog, kot je na voljo zaščitnih mask, bo zbornica na svoji spletni strani objavila poziv, da se lahko prijavijo tudi omenjena podjetja, ki so maske že prejela.