Tegobe poklicnega športnika

Andrej iz Ljubljane je covid-19 izkusil na lastni koži: "Tudi če jutri razglasijo konec epidemije, ne morem ..."

J.P.
18. 1. 2021, 12.15
Posodobljeno: 18. 1. 2021, 13.09
Deli članek:

O epidemiji novega koronavirusa z vidika poklicnega športnika, ki se je okužil s covidom-19 in ga premagal.

Osebni arhiv
Po tistem, ko je test pokazal, da se je okužil, se je držal navodil stroke.

Slovenske poklicne boksarje bi lahko prešteli na prste ene roke. Čeprav so največji športni zaslužkarji na svetu posvečenci v skrivnosti »žlahtne umetnosti«, ta šport v Sloveniji ostaja na obrobju. Sploh, od kar se je upokojil Dejan Zavec.

Komu bo v roke šla ta štafeta, bo pokazal čas. Kaj lahko bi se za naslednjega Zavca izkazal Andrej Baković, 31-letni Ljubljančan, ki je korenine nedolgo tega pognal v Domžalah. Baković se je leta 2017 iz obetavnega amaterja prelevil v polnopravnega profesionalca. Od takrat se je v magičnem četverokotniku boril 11-krat; 11-krat je zmagal, v večji meri pred iztekom zadnje runde.

Izkusil ga je na lastni koži

A novi koronavirus ne diskriminira. Bakovićeva kariera je zastala, četudi je bil tik pred velikim potiskom. V lanskem letu je bila v nastajanju pomembna borba, a se je zgodila epidemija; kolesje njegove poklicne kariere je obstalo, zavladala je še do nedavnega nepojmljiva nova resničnost. Covid-19 se je zažrl tudi v njegov najožji krog: zbolel je sam, njegova žena, njegov oče in mama ter tast in tašča. Z izjemo očeta, ki ga je bolezen za tri tedne prikovala na posteljo, so jo vsi odnesli brez težjega poteka bolezni. A očetova izkušnja je služila kot dober pokazatelj, kaj ta bolezen zmore.

Osebni arhiv
11 borb, 11 zmag

100-odstotna pripravljenost

Kot poklicni športnik sodi v butični segment, ki pa mu butičnosti navkljub ni ostalo prizanešeno. Bakovićevi treningi so, milo rečeno, okrnjeni. Kot profesionalec sicer sme v telovadnico, a ne sme imeti sparing partnerjev. Boks je pač kontaktni šport. Formo skuša ohranjati s tekom in vajami s telesno težo, a sparing ni nadomestljiv.

Epidemija novega koronavirusa ga je stala vsaj štirih dvobojev – nazadnje je boksal 15. februarja lani. Spet bi moral v ring stopiti 18. aprila istega leta, a nade in upi niso bili dolgoživi – odpoved je sledila po hitrem postopku. »Ta neaktivnost je lahko samo negativna,« je Baković povedal o razmerah, v katerih se je znašel. »Tudi če jutri razglasijo konec epidemije, ne morem isti teden imeti borbe. Moram namreč biti adekvatno pripravljen. Če sem 100-odstoten, se grem boriti kadarkoli, če nisem, ne grem nikamor. Trenutno mi pogoji ne omogočajo, da bi bil,« je poudaril 31-letnik.

Prizadelo tudi sponzorje

Osebni arhiv
Življenje gre dalje. Trenira, kot pač lahko.

Kot poklicni športnik se mora bolj kot na državo zanašati nase, na sponzorje. Pričakovanj zato v tem smislu ni bilo. Je pa, pričakovano, trpela podpora sponzorjev, ob čemer je poudaril, da je marsikoga od njih epidemija hudo prizadela, zato to povsem razume. »Nekateri se malo 'ugasnejo', ker jih je prizadela epidemija. Ne moreš od človeka pričakovati, da te bo sponzoriral, če mu posel ne gre. To povsem razumem. Ne razmišljam le o sebi – vedno se lahko primem dela, imaš pa ljudi, ki jih je to dobesedno pokopalo. Zato gre vsa zahvala sponzorjem Alfa varovanje in zaščita, Proteini.si, Ago gradnje, Šola vožnje AMD Moste in Fortis Group Transporti, ki mi pomagajo in stojijo ob strani,« je povedal.

Kaj je fer in kaj ni

Zdaj pa pogled v prihodnost. Prizna, da o naslednji borbi še ne razmišlja. »Zaenkrat si želim le, da se vse to sprosti, da lahko začnem normalno trenirati,« od tam pa naprej. Ob dejstvu, da je boks zaradi svoje narave, ki ne dopušča varnostne razdalje, v neugodnem položaju napram nekaterim drugim športom, stoično pripomni, da »marsikaj v tem času ni bilo fer«. »Ta lahko dela, ta ne sme, a dejavnost je dokaj podobna. Oba pa imata stike z ljudmi …«

Boksarko zvezo Slovenijo je pohvalil, da so deležnike redno obveščali o spremembah, da so klubi lahko bili na tekočem. Na sprostitve ukrepov namreč čakajo tudi amaterji.

Epidemija Bakoviću, pove za konec, vsem preprekam navkljub ni prišla do živega. Še posebej zato, ker s soprogo maja pričakujeta naraščaj. O tem, ali je že dosegel svoj vrhunec ali ne, sicer ne razmišlja. »Počutim se zelo dobro, leta so le številka, marsikaj je tudi v glavi. Pravilno prehranjevanje, spanec, trening … Mislim, da imam pred seboj še nekaj let vrhunske forme.«

Če ne drugega, se lahko poizkusi v igralskih vodah, v katere je že pomočil prst – uzrli smo ga namreč lahko v priljubljeni spletni seriji Olga. Malo za šalo, malo zares.