Vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je razočaran, ker si aplikacije #OstaniZdrav ni na svoje mobilne telefone naložilo večje število državljanov. Na enem od svojih zadnjih nastopov (odhaja namreč na drugo delovno mesto) pa ni razočaral s pikro izjavo.

Zdi se mu namreč »nerazumno, da ob številnih aplikacijah, ki jih imajo, ljudje ugotavljajo, da v eni, ki jim je namenjena za pomoč, da bi se izognili okužbi in bili pravočasno opozorjeni, vidijo teorijo zarote, za katero stoji država in še kdo.« »To govori o tem, da v nekaterih segmentih perceptivna sposobnost ljudi ni v skladu s tehniko, ki jo imajo na voljo,« je odkrito povedal svoje mnenje.

Minimalen napor pri vzdrževanju aplikacije

In kakšna je ocena aplikacije #Ostani zdrav na »prostem trgu«? Uporabniki so jo trenutno ocenili kot komaj zadostno, saj ima oceno 1,8 od 5.

Toda ocene so lahko tudi namerno nizke, nepoštene, uperjene proti vladi. 

Na spletnem portalu Slo-Tech sicer pravijo, da »gre žal za pošteno oceno«. Ministrstvo za javno upravo je po njihovi oceni v razvoj in vzdrževanje aplikacije vložilo minimalen napor.

»Aplikacije #OstaniZdrav ne bi smelo biti težko vzdrževati, saj gre zgolj za slovenski prevod uveljavljene nemške aplikacije CoronaWarnApp (CWA). Vzdrževanje tako ne zahteva posebnega samostojnega razvoja, ampak je treba predvsem sproti spremljati posodobitve nemške aplikacije, jim dodajati manjkajoče prevode v slovenščino ter jih naložiti v obe trgovini. MJU sicer pravi, da to redno počne, a kot smo že poročali, to ne drži povsem. V aplikacijo so tako trenutno tako vključene posodobitve do nemške različice 1.3.1, ki je bila objavljena konec novembra. Nemška aplikacija ima trenutno verzijo 1.10. Množice popravkov (818 commitov nad 1299 datotekami), ki sta jih v zadnjem mesecu ob izdatni pomoči odprtokodne skupnosti pripravila nemška SAP in Telekom, tako še niso na voljo na naših telefonih. To pa pomeni, da #OstraniZdrav nima številnih varnostnih, funkcionalnih in za zasebnost prijazni nadgradenj, ki so na voljo Nemcem,« so ugotovili na strani Slo-Tech.