Kot da bi bili okuženi

Kacinova vremenska napoved in bojazen glede angleškega seva

R.T.
14. 1. 2021, 12.13
Posodobljeno: 14. 1. 2021, 13.15
Deli članek:

Najbolj priljubljeni vladni govorec je ljudem položil na dušo, kako naj se obnašajo med vikendom in ob prihodu iz tujine.

Bobo
V Kranjski Gori bo potekala Zlata lisice, dogodek pa bo zaprt za javnost.

»Obnašajte se, kot da ste okuženi,« svetuje previdnost vladni govorec za covid-19, nekdanji notranji minister Jelko Kacin. Kdor bo jemal te besede dobesedno, si bo sam odredil karanteno, kdor zna razbrati pomen, jih bo »zdravorazumsko«.

Ker so v bližini Slovenije že zaznali primere domnevno bolj nalezljivega angleškega seva, ta skrbi tudi slovenske epidemiologe. Kacin zato še zlasti poziva ljudi, ki zaradi dela ali drugih obveznosti vračajo iz tujine. Masko naj seveda nosijo tudi v tujini, ponavlja vladni govorec, pozorni pa naj bodo na vsak simptom in ob testiranjih opozorijo osebje od kod so prišli. Doslej novega seva v Sloveniji sicer še niso potrdili, a glede na to, da precejšnje število ljudi zaradi dela prehaja državno mejo, se po besedah Kacina lahko zgodi, da se bo novi sev pojavil tudi pri nas. "To bi lahko izrazito negativno vplivalo na našo epidemiološko sliko, česar pa si nihče ne želi," je še dejal vladni govorec.

Kacin je preveril še vremensko napoved čez vikend. Ker kaže, da bo sončno in hladno, je vse, ki se boste čez vikend odpravili na izlet v naravo, pozval k doslednemu spoštovanju ukrepov. 

Na Posavskem bolje, na Goriškem slabše

Podatki o sedemdnevnem povprečju za Slovenijo kažejo, da se zadnje tri dni bližamo k prvemu mejniku, 1350 dnevno okuženih, kar bi omogočilo sproščanje (hkratno ob znižanju hospitaliziranih pod 1200). V Sloveniji znaša 1540.

In kako je s stanjem po statističnih regijah? Najboljše je v obalno-kraški regiji (395, sedem dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev), blizu so primorsko-notranjska, osrednjeslovenska, gorenjska, zasavska in podravska. Tudi v posavski regiji (767), ki so sicer še na zadnjem mestu, število okuženih upada, zato pa je toliko bolj naraslo na Goriškem (714).