Besede koordinatorja

V pričakovanju tretjega vala: potrebovali bomo še več kapacitet, kot jih je bilo na voljo decembra

J.P.
14. 1. 2021, 12.01
Posodobljeno: 1. 8. 2023, 11.57
Deli članek:

Ni še čas za počitek.

Bobo
Za celo Slovenijo bomo potrebovali približno 1500 bolnišničnih postelj.

Po besedah koordinatorja za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Roberta Carotte se izhod iz situacije, v katero nas je pahnila epidemija novega koronavirusa, le vidi. Tako namreč kaže že nekaj dni padajoči delež novih okužb.

Upad sprejemov, ki je rekordno število 157 dosegel 13. in 25. novembra ter 10. in 11. decembra, so beležili od takrat dalje. Vseeno se v povprečju število sprejemov vrti okoli številke sto.

Stagnacijo pa opaža pri hospitalizacijah, saj podatki o številu bolnikov, ki se zdravijo na navadnih ali intenzivnih oddelkih bolnišnic po Sloveniji, kažejo, da smo že praktično drugi mesec na platoju, torej med 1200 in 1300 hospitalizacijami.

Še v tretje

Najbolj obremenjena je Splošna bolnišnica Murska Sobota, ki 33 odstotkov vseh posteljnih kapacitet namenja covidnim bolnikom. V pričakovanju tretjega vala so omenjeno bolnišnico že začeli razbremenjevati s premeščanjem bolnikov v izolsko in slovenjgraško bolnišnico. Hospitalizacije se namreč začnejo z nekajtedensko zamudo.

Projekcije strokovne skupine z Bojano Beović na čelu kažejo, da bomo v tretjem valu za celo državi potrebovali 1500 posteljnih kapacitet, kar predstavlja 10-odstotno zvišanje kapacitet, s katerimi smo razpolagali v začetku lanskega decembra.

Carotta obžaluje, da se projekcije očitno uresničujejo, da se število novih sprejemov te dni spet povečuje. Kar, kot je dejal, pomeni, da časa za počitek ni, in da se bo posteljni fond v bolnišnicah, ki so si lahko privoščile zmanjševanje kapacitet, znova zviševal.

Poudaril je tudi, da bomo prej ko slej potrebovali negovalne bolnišnice. Tudi za tiste paciente, ki so covid-19 preboleli, a so jim ostale takšne in drugačne posledice.