Kako bo potekalo?

Janša in Krek predstavila načrt cepljenja

S.R./A.S.
12. 1. 2021, 17.10
Posodobljeno: 12. 1. 2021, 19.44
Deli članek:

Težko pričakovan načrt cepljenja proti covidu-19 v Sloveniji sta na današnji novinarki konferenci predstavila predsednik vlade Janez Janša in direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Milan Krek.

Bobo
Janez Janša in Milan Krek

Janša je spregovoril tudi o načrtu sproščanja po regijah, ki so ga predstavili minuli teden. "Glede regij ne bi dajal še najav, ker ne spremljamo trendov, ko bi v nekterih regijah šlo stanje izrazito na bolje v primerjavi s povprečjem. Povprečje ni dobro. To bo zagotovo odmaknilo uporabo regijskega faktorja, mogoče ga bo tudi odložilo," je pojasnil. 

Premier Janša je, preden je besedo predal Kreku, sporočil vzpodbudno vest, o kateri se je poročalo že včeraj, da je namreč podjetje Pfizer zagotovilo še enkrat večjo količino cepiva kot je bilo sprva predvideno. Od tega si je Slovenija, ki je v petek poskušala pridobiti milijon dodatnih odmerkov, zagotovila nekaj manj kot 900.000 odmerkov. Janša je ob tem dodal, da so naročena še tri cepiva, ki pa jih Evropska agencija za zdravila (Ema) še ni odobrila. V prvi fazi epidemije je največ sicer obetalo cepivo podjetja AstraZeneca, ki ima tudi največje proizvodne kapacitete v Evropski uniji. "Pri testiranju tega cepiva je prišlo do zapletov, zato se je postopek odobritve zavlekel," je pojasnil. 

Premier je dejal naj tisti, ki ne sodijo v katero od rizičnih skupin, vabila na cepljenje ne pričakujejo do pomladi.

Sicer pa je Janša dodal, da bodo načrt takoj, ko bodo prejeli natančnejše in zanesljive podatke glede cepiva AstraZeneca, načrt prilagodili. "Trenutno delamo s tem, kar imamo, in s tem, kar računamo, da 100-odstotno dobimo," je dodal. Pojasnil je tudi, zakaj je Slovenija naročila več odmerkov cepiva kot bi jih glede na število prebivalcev potrebovala. "Zavedati se moramo, da nekatera cepiva še niso odobrena, zato moramo imeti rezerve, hkrati pa ne vemo, kako dolgo traja imunost. Računamo na najmanj šest mesecev," je povedal.

Premier je še poudaril, da lahko računamo, da bo za dokončno zaustavitev epidemij treba vse, ki se cepijo v tem trenutku, jeseni ali ob koncu leta cepiti še enkrat. Zato bo Slovenija tudi v prihodnje sodelovala v naročilih in iskala lastne možne dobave s kontakti proizvajalcev.

Najprej starejši in kronični bolniki

Vajeti novinarske konference je nato prevzel direktor NIJZ Krek, ki je izpostavil, da je treba v prvi fazi zmanjšati predvsem število oseb s težkim potekom bolezni, kot so starejši in bolniki s kroničnimi boleznimi. Sledili bodo zaposleni v drugih nujnih službah nujne službe, ki so pomembne za delovanje družbe.

Pri razdeljevanju cepiva se bodo upoštevale tudi epidemiološke razmere v regijah, pri čemer tisti, ki so covid-19 že preboleli, cepiva ne bodo prejeli šest mesecev po bolezni. Sicer pa potrebujejo približno en dan, da paket pripravijo, ta pa se nato razvozi po državi. Vsak ponedeljek bo v Slovenijo predvidoma prispelo približno 17.000 odmerkov cepiva, ki naj bi ga še isti teden razdelili.

Po Krekovih besedah bo vsak družinski zdravnik pridobil deset enot cepiva, kasneje pa bo z vsako pošiljko, ki bo prispela v državo, sorazmerno dobival nadaljnje dobave in bo postopoma cepil paciente od 60 let do 100 in več. Sicer pa bodo prednostno cepljeni starejši od 80 let, za njimi pa starejši od 70 let, pri čemer bodo drug odmerek prejeli že tisti, ki so bili cepljeni najprej. Krek je sicer poudaril, da je potrebnega še kar nekaj časa, da cepijo vse, starejše od 80 let.