Rušenje Janše

Kakšen je plan B, če konstruktivna nezaupnica ne uspe?

Luka Tetičkovič
12. 1. 2021, 19.30
Posodobljeno: 12. 1. 2021, 21.08
Deli članek:

Karl Erjavec je bil kot kaže na današnjem sestanku s poslansko skupino uspešen, v petek bo torej vložena konstruktivna nezaupnica s 43 podpisi, za uspeh pobudniki nato potrebujejo še tri poslanske glasove. Trkajo na vest poslancev SMC, s katerimi bodo ta teden potekali še neformalni pogovori.

STA
Vsaj tri poslance SMC morajo prepričati v podporo nezaupnici.

Predsednik Desusa Karl Erjavec, ki ga omenjajo kot kompromisnega mandatarja koalicije KUL, bo v petek vložil konstruktivno nezaupnico s 43 poslanskimi podpisi. Kot poroča STA, bodo po Erjavčevih navedbah svoje podpise prispevali tudi štirje poslanci DeSUS.

Konstruktivna nezaupnica

Slovenska ustava določa, da je zaupnica predsedniku vlade lahko le konstruktivna. To pomeni, da mora državni zbor novega predsednika vlade izvoliti na predlog najmanj desetih poslancev ter z večino glasov (46) vseh poslancev.

Prvopodpisani pod osnutek nezaupnice, ki je ušel v medije, je vodja poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Osnutek se utegne še spremeniti, iz njega pa je prebrati, da vladi Janeza Janše (SDS) očitajo, da je izgubila zaupanje državljanov, ker se ni znala učinkovito spopasti z epidemijo novega koronavirusa. Vlada je Slovenijo »privedla v vrh tragične svetovne lestvice umrlih na milijon prebivalcev«, so zapisali pobudniki v osnutku.

Menijo tudi, da od prevzema oblasti marca 2020 vlada sistematično krši temeljna načela ustavne ureditve, kot so delitev oblasti, spoštovanje neodvisnih ustanov in svoboda medijev. Nazadnje ocenjujejo, da je premier z »nepremišljenimi potezami temeljno ogrozil zunanjepolitični položaj Slovenije v EU, severnoatlantskem zavezništvu in mednarodni skupnosti«.

Ob predlogu Erjavca za mandatarja pa ocenjujejo, da je »s svojimi političnimi, strokovnimi in mednarodnimi izkušnjami oseba, ki ima vsa potrebna znanja in veščine za vodenje vlade v tem zahtevnem obdobju, ki je pred Slovenijo«.

Bo nezaupnico podprlo nekaj poslancev SMC?

Manjkajoči trije poslanski glasovi bodo morali priti iz poslanske skupine SMC. »Zagotovil nimamo, pričakujemo pa vsekakor, da bodo vsaj nekateri poslanci SMC nezaupnico podprli,« nam je na vprašanje odgovoril Luka Mesec (Levica). Druge stranke iz koalicije KUL so se pri konkretnih vprašanjih zavile v molk, po napovedih Erjavca pa bodo poslance SMC poskušali še ta teden prepričati na neformalnih pogovorih.

Sodeč po anketi Dela je javnomnenjska podpora stranki SDS res strmoglavila s sicer stabilnih 20 odstotkov, ki so jih merili že od nekdaj. Še novembra je SDS podpiralo 19,6 odstotka vprašanih, decembra 16,9, januarja pa le še 13,7 odstotka.

Podpora je na 9,6 odstotka zrastla Levici. »Po današnji anketi Dela smo prvi v opoziciji,« se je odzval njen predsednik Luka Mesec. V primeru Erjavčevega neuspeha na polju konstruktivne nezaupnice so v Levici napovedali prevzem pobude z vložitvijo interpelacij zoper nepriljubljena ministra za kulturo Vaska Simonitija (SDS) in ministrico za izobraževanje Simono Kustec (SMC).

Po nezaupnici interpelacije

Simonitiju bi se stolček lahko resno zatresel, saj so njegove ukrepe kritizirali tudi v koalicijski SMC. »Tudi tu zagotovil nimamo, so pa zelo jasni indici, da bi poslanci SMC interpelacijo zoper Simonitija podprli.« Po poročanju medijev so na seji sveta SMC v začetku leta res razpravljali tudi o zamenjavi Simonitija. Očitali so mu predvsem nekulturnost in si pri tem sami zaželeli prevzem kulturnega ministrstva, saj bi tako nazorno pokazali, kako se njihova politika razlikuje od politike stranke SDS.

Kritike naj bi na isti seji SMC letele tudi na ministre iz njihovih vrst, čeprav jih niso imenovali poimensko. Najbolj jih v stranki SMC moti uklonljivost ministrov, ko pride priložnost, da bi se na seji vlade zoperstavili premierju Janši. Bi bili zato poslanci SMC pripravljeni interpelirati Kustečevo? »O tem z njimi še nismo govorili, je pa vsekakor neprimerna za nadaljnje vodenje šolskega resorja,« je odgovoril Mesec.

Poslancem SMC bodo na vest trkali tudi v strankah LMŠ in SD. »Na dan glasovanja o konstruktivni nezaupnici bo imel vsak, ki bo prevzel glasovnico, možnost pokazati, kakšno državo in družbo si želi,« odgovarjajo pri LMŠ.

»Razlogov, zakaj je treba zamenjati sedanjo vlado, je veliko. Zamenjati pa jo mora boljša alternativa, ki bo Sloveniji vrnila normalnost, obvladala epidemijo, učinkoviteje pomagala ljudem in gospodarstvu. Zato imamo Socialni demokrati jasen načrt – strategijo za izhod iz zdravstvene, gospodarske in socialne krize, da v času do rednih volitev rešimo ključne probleme in postavimo zdrave temelje za razvoj do leta 2030. Upam, da je oboje, torej razlogi za zamenjavo vlade in jasni načrti alternative, dovolj prepričljiva osnova za to, da za zamenjavo vlade pridobimo 46 glasov, tudi poslank in poslancev SMC. Na ta način se bodo vrnili k vrednotam, zaradi katerih je SMC nastala,« dodajajo v SD.

Janša: Vlada bo delovala tudi po 15. januarju

Premier Janša je v petek ob boku gospodarskega ministra Zdravka Počivalška (SMC) in obrambnega ministra Mateja Tonina (NSi) ocenil, da bo vlada delo nadaljevala tudi po 15. januarju, ki je napovedani rok vložitve nezaupnice. Janša pričakuje tudi uspešen zaključek mandata, opoziciji pa je očital, da epidemijo zlorablja v politične namene.

Enako je dejal Tonin in dodal, da ima koalicija tudi brez stranke Desus trdnih 47 poslanskih glasov. Počivalšek je poudaril, da je njegova SMC zagotovilo stabilnosti in zanesljivosti.