Prvi učinki cepljenja se morda že kažejo

Beovićeva: Večjega priliva v bolnišnice ne pričakujemo, a se nam lahko ponovi zgodba iz septembra

S.R.
11. 1. 2021, 22.34
Posodobljeno: 12. 1. 2021, 07.02
Deli članek:

Vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović je dejala, da se prvi učinki cepljenja morda že kažejo. Dodala je, da je trenutno večji delež obolelih v mlajši generaciji.

Profimedia
Fotografija je simbolična.

Na nekoliko drugačne strune je v Odmevih za TV Slovenija zaigrala vodja strokovne skupine za covid-19 Bojana Beović, ki je za razliko od nekaterih vidnejših obrazov vlade in njenega govornika za covid-19 predstavila bolj realno sliko glede trenutnih epidemioloških razmer v Sloveniji. Te so sicer še vedno slabe in zaskrbljujoče, a še zdaleč ni nujno, da smo znova na poti navzdol. 

Uvodoma je pojasnila, da so količine cepiva, ki bodo v naslednjih tednih prispele v Slovenijo, znane že nekaj časa, odvisne pa so od tega, koliko je cepiva v Evropi na voljo. V Sloveniji je bila po njenih besedah odločitev ta, da se naroči takšno količino cepiva, ki ustreza številu prebivalstva. Beovićeva je sicer dejala, da se prvi učinki cepljenja v Sloveniji morda že kažejo. Odločitev, da se najprej cepi stanovalce domov za starejše (DSO), zelo dobra, iz DSO je namreč v zadnjem času manj premestitev v bolnišnice, manj pa je tudi smrti. »To bi že lahko bil en tak začetni učinek cepljenja, res pa je, da je večina stanovalcev domov okužbo v bistvu že prebolela,« je poudarila. Dodala je, da si želijo, da bi čim prej precepili tudi drugo najbolj rizično skupino prebivalcev, torej starejše od 75 let, ki ne bivajo v domovih za starejše. Gre sicer za večjo skupino več kot 200.000 ljudi. Cepljenje te skupine se sicer začenja ta teden. 

Trenutne razmere

Dotaknila se je tudi trenutnih epidemioloških razmer. Kot je pojasnila, je do zdaj v tej epidemiji porastu števila okuženih vedno sledilo postopno povečanje sprejetih v bolnišnice, a je pri tem dodala, da je trenutno večji delež obolelih v mlajši generaciji, zato kratkoročno »prav večjega priliva v bolnišnice ne pričakujemo, lahko pa se nam ponovi zgodba iz septembra, ko smo imeli najprej večje število okužb pri mladih, pa so se potem prenesle na starejše,« zaradi česar je prišlo do strmega naraščanja potreb po hospitalizaciji. »Vsekakor pa so prazniki v glavnem za nami in ti omejitveni ukrepi še veljajo,« je povedala Beovićeva, ki ostaja optimistična in verjame, da »bomo z vsemi temi ukrepi in zavedanjem, za kaj gre, uspeli nekako ta val čim prej sploščiti.«