Tretji v EU

Kje cepijo najhitreje in kako uspešna je Slovenija?

G.G.
11. 1. 2021, 10.59
Posodobljeno: 11. 1. 2021, 11.11
Deli članek:

V nekaterih evropskih državah tarnajo zaradi prepočasnega cepljenja prebivalcev proti covidu-19. Katere države pa so doslej cepile največ svojih državljanov?

Reuters
Moški s cigaro v izraelskem mestu Ašdod. V Izraelu so cepili že petino prebivalstva.

V svetovnem merilu je daleč na prvem mestu Izrael, kjer so cepili že 20 odstotkov prebivalcev, število dnevno okuženih pa še ni bistveno upadlo.

Na drugem mestu so ZDA (2,02 odstotka), tretja je Danska (1,98) kot najuspešnejša v EU. Z dobrim odstotkom (1,06) cepljenih sledi Italija, takoj za njo pa je Slovenija (0,96). Blizu so Litva, Estonija, Hrvaška in Nemčija (0,64), na repu evropskih držav pa sta Francija in Belgija.

Toda časa je dovolj, ne gre za tekmo, tako da je pričakovati, da v naslednjih dneh v vseh evropskih državah stopnja precepljenosti dvigovala.

Our World in Data
Večina držav v EU je v začetni fazi cepljenja.

Ta teden se bo v Sloveniji v zdravstvenih domovih začelo cepljenje tudi za splošno prebivalstvo. Med prvimi bodo na vrsti starejši od 80 let. Za njih bo namenjen del nove pošiljke Pfizerjevega cepiva s 16.500 odmerki. Projekt cepljenja je v celoti prevzel NIJZ, ki bo predvidoma v torek tudi predstavil načrt cepljenja.

S prvo pošiljko z 9750 odmerki so cepili stanovalce domov za starejše, ki covida-19 še niso preboleli in so izrazili interes za cepljenje, pa tudi nekaj zaposlenih v domovih in najbolj izpostavljene zdravstvene delavce.