V nedeljo praviloma opravijo najmanj testov. Včeraj so pri 1720 molekularnih (PCR) testih odkrili 368 pozitivnih na koronavirus. Delež pozitivnih je 21,4 odstotka. Po državi so naredili tudi 480 hitrih antigenskih testov. 58 ali 12,1 odstotka je bilo pozitivnih, kažejo podatki s strani Covid-19 Sledilnik.

Predstavniki vlade so govorili, da se je in se bo po praznikih zaostrila situacija s koronavirusom. Zaenkrat so se zaostrili le ukrepi, število okužb pa v primerjavi z dnevi v decembru ni naraslo. Skupno število okuženih se je v določenih dnevih nekoliko povečalo le zaradi večjega števila hitrih testov, ki jih opravljajo od konca decembra. Če pa bi hitre teste opravljali že novembra in decembra, bi zagotovo odkrili dodatne pozitivne primere.

Se je povečalo število hospitaliziranih? Ne. V ponedeljek se je zaradi bolezni covid-19 v slovenskih bolnišnicah zdravilo 1205 ljudi, kar je nekaj več kot v nedeljo). To je tik nad mejo (1200) za prehod v kanček bolj normalno »rdečo« fazo. Toda na državnem nivoju mora biti za sproščanje ukrepov po regijah izpolnjen še kriterij manj kot 1350 okužb s koronavirusom v zadnjih sedmih dneh. Ta je pa zdaj še krepko previsok (na račun dodatnih hitrih antigenskih testov). Trenutno je pri številki 1968.

V nedeljo pa je žal umrlo še 24 ljudi z boleznijo covid-19.