o cepljenju in novem sevu

Mateja Logar: Še nekaj časa bo treba zdržati z maskami

A.S.
10. 1. 2021, 20.45
Posodobljeno: 10. 1. 2021, 21.00
Deli članek:

Infektologinja Mateja Logar s Klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja pri Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana (UKC) je v informativni oddaji Dnevnik na nacionalni TV Slovenija spregovorila o cepljenju proti covidu-19 in novem sevu koronavirusa.

STA
Infektologinja doc. dr. Mateja Logar

Izrazila je upanje, da se bo v naslednjih dneh in tednih v Sloveniji ozaveščenost o pomenu cepljenja povečala. “Ne gre za nevarno cepivo. Cepivo je plod dolgoletnega dela. Tukaj gre samo za to, da so bile finance omogočene na tak način, da sta bila tudi razvoj tega cepiva in testiranje bistveno pospešena,” je spomnila. Infektologinja upa, da bo tudi cepljenje zdravstvenega osebja prepričalo splošno populacijo, da se cepi proti covidu-19.

Odziv na cepljenje v UKC Ljubljana je označila kot dober: “Do konca tedna smo cepili več kot 3000 ljudi".

Cepljenje smiselno tudi kadar je govora o novem sevu

Spregovorila je o novem koronavirusnem sevu, ki so ga odkrili tudi pri naših južnih in zahodnih sosedih, pri nas pa ga po navedbah inštituta za mikrobiologijo in imunologijo zaenkrat še nismo zaznali,. "Je pa to stvar, ki je dinamična in se lahko iz dneva v dan spremeni," je pojasnila in hkrati poudarila, da je cepljenje smiselno "tudi kadar govorimo o novem sevu, saj mutacija, ki se je pojavila, ne predstavlja kakšne velike genetske spremembe in je cepivo učinkovito".

Na vprašanje, ali lahko po cepljenju pozabimo na nošenje mask in vzdrževanje varne razdalje, je infektologinja odgovorila: "Zaenkrat teh podatkov na žalost ni na voljo. Med samo raziskavo za registracijo tega niso preverjali, tako da še vedno obstaja možnost, da če smo v stiku z nekom, ki je kužen, lahko pride do prehodne poselitve sluznice in bi lahko nekaj časa širili virus. Vsekakor bomo imeli naslednje mesece več podatkov. Zaenkrat bo verjetno treba še nekaj časa zdržati z maskami".