OMEJITVE GIBANJA

Za iznajdljive Slovence tudi omejitve niso ovira

Ž.K.
10. 1. 2021, 07.34
Posodobljeno: 10. 1. 2021, 11.21
Deli članek:

Prepoved prehajanja občinskih meja marsikoga spravlja ob živce, medtem ko se drugi ne obremenjujejo preveč in jim je uspelo obiti pravila.

STA
Številni Ljubljančani so si začasno prebivališče prijavili v bližini smučišča Krvavec.

Vlada je za zajezitev epidemije sprejela številne ukrepe, med njimi so zagotovo najmanj priljubljeni tisti, ki nam omejujejo gibanje in prehajanje občinskih in regijskih meja. Slovenci, ki smo tradicionalno povezani s snegom, smuko in smučišči, te omejitve težko prenašamo, še posebno ker je letošnja zima s snegom res radodarna. Številni se sprašujejo o smiselnosti ukrepov, o tem, zakaj za smuko potrebujejo negativne teste oziroma zakaj se določila o tem, ali lahko smučišča delajo ali ne, spreminjajo hitreje kot vreme.

Rešilno začasno bivališče

A kot kaže, so nekateri našli pot iz deževnih mest v zasnežena turistična središča, ne da bi s tem kršili odloke. S prijavo začasnega bivališča se namreč lahko reši marsikaj. Tako si je začasno bivališče na Krvavcu prijavila tudi mlada družinica iz Ljubljane, zaradi želje po anonimnosti jih bomo poimenovali Mojca, Sandi in njun triletni sin Anže. »Vajeni smo biti v naravi in k sreči imamo v lasti apartma, tako da smo si zdaj začasno bivališče prijavili kar tu. Tako lahko nemoteno in brez strahu opravljamo delo v Ljubljani, kjer smo med tednom, konce tedna pa preživljamo tu,« nam zaupa Mojca. Jože, ki je lastnik apartmaja v Čičarah, naselju ob Kranjski Gori, nam pove, da je bil še malce bolj podjeten in je na svojem naslovu omogočil prijavo začasnega bivališča še dvema prijateljema. »Ne čisto zastonj seveda,« nam pove z nasmehom. »Stanovanje sem oddal v najem, v njem imam najemnike, ki so tu prijavili začasno bivališče. Mislim, da s tem ne kršim nobenega zakona, pa tudi davke bom plačal,« še pripomni.

Krvavec in Kranjska Gora

Če so bili v prvem valu epidemije med tistimi, ki so bežali iz mest, priljubljeni obmorski kraji, tam po naših informacijah v teh dneh beležijo upad prijav in odjav začasnega bivališča. 

Kot opažajo na Upravni enoti Kranj, se je v letu 2020 bistveno povečalo število elektronskih vlog prijav in odjav začasnega prebivališča, in sicer je bilo v letu 2019 teh vlog 211, v letu 2020 pa 1657.  »Največ elektronskih vlog prijave začasnega prebivališča je zaznati na območju naselij Krvavec, in sicer se na tem območju začasno prijavljajo pretežno posamezniki s prijavljenim stalnim prebivališčem na območju Upravne enote Ljubljana,« so nam zapisali v odgovoru na naše vprašanje. Podoben odgovor smo dobili tudi z Upravne enote Jesenice, kjer ugotavljajo, da število prijav, ki so jih prejeli, bistveno odstopa od siceršnjega števila prijav. V času od 23. oktobra 2020 do 31. decembra 2020 so na UE Jesenice, kamor spada tudi Krajevni urad Kranjska Gora, prejeli 831 elektronskih vlog za prijavo začasnega in stalnega prebivališča, od teh jih je po njihovi oceni vsaj 70 odstotkov za območje občine Kranjska Gora. Ob tem velja zapisati, da se prijava in odjava lahko uredi na katerikoli upravni enoti v državi in je zato teh prijav zagotovo še več.

Nekaj tudi kršiteljev

Tisti, ki nimajo dovolj pod palcem za najem nepremičnine ali lastnega apartmaja ali hiše, so torej obsojeni na bivanje v lastni občini, nekateri pa se zavestno odločijo in se kljub vsemu odpravijo v naravo čez občinske meje. Ena takih je tudi Polona, ki sicer živi na območju Domžal, z možem pa se vsak konec tedna skoraj brez izjeme odpravita v gore. »Gibati se je treba. To je moje življenjsko načelo, odkar pomnim. Z možem spoštujeva vse ukrepe, res pa je, da se konec tedna odpraviva tudi izven meja, te dni najraje na Pokljuko,« nam pove. Kot pravi, se s policijo še ni srečala, so ji pa prijatelji povedali, da so jih ustavili na izvozih z avtoceste. »Kolikor vem, kazni ni dobil nihče. Zgolj opozorila.«

Raje opozorilo kot kazen

Pri policiji smo poskušali izvedeti, koliko ljudi je bilo že kaznovanih zaradi neupravičenega prehajanja občinskih oziroma regijskih meja, a so nam sporočili, da podatkov glede kršitve posameznih ukrepov, kot je prehajanje občinskih meja, ne vodijo. Je pa iz podatkov, ki so nam jih poslali, razvidno, da so v zadnjih dveh mesecih preteklega leta skupaj izvedli 160.000 kontrol, izdali 8858 opozoril ali ukazov in pričeli 5803 prekrškovne postopke na osnovi Zakona o nalezljivih boleznih. Največ kontrol so izvedli na področju PU Ljubljana – 34.727, prekrškovni postopek so začeli v 1828 primerih in izdali 3639 opozoril oziroma ukazov. Po številu kršitev, opozoril in kazni izstopata še PU Celje in PU Novo mesto.