uspešno

FOTO: Tako so na Krnu reševali 30-letnega turnega smučarja

A.S.
9. 1. 2021, 10.39
Posodobljeno: 9. 1. 2021, 15.09
Deli članek:

Sprožil je več klož, vzpon prekinil in na pomoč poklical gorske reševalce.

Miljko Lesjak
Poletel je helikopter Slovenske vojske.

Po informacijah Gorske reševalne zveze Slovenije so se na pobočju Krna že pred dnevi sprožili veliki plazovi, tekom tedna pa je prišla nova pošiljka nesprijetega snega, že tako nestabilno snežno odejo se je s tem še poslabšala. 

Reševanje 30-letnika

V petek popoldne se je 30-letni slovenski državljan s turnimi smučmi nameraval povzpeti na Krn. Med prečenjem zasneženih pobočij v smeri Kožljaka na višini okoli 1600 metrov je sprožil več klož. Zaradi velike nevarnosti nadaljnjega plazenja je z vzponom prekinil, poklical GRS in prosil za pomoč.

Miljko Lesjak
Nepoškodovanega turnega smučarja so z elektromotornim vitlom dvignili z nevarnega terena.

Na spletišču GRZS so zapisali, da se je v reševanje odzvalo 12 reševalcev GRS Tolmin in posadka helikopterja Slovenske vojske z ekipo helikopterske nujne pomoči, ki se ji je na pristajališču v Tolminu pridružil še reševalec letalec.

Nepoškodovanega turnega smučarja so z elektromotornim vitlom dvignili z nevarnega terena in ga pripeljali do planine Kuhinja, kjer so že čakali reševalci s terenskim vozilom za primer klasičnega reševanja.

Opozorilo

"Čeprav je pogled na debelo zasnežena pobočja gora izredno vabljiv, pa vse turne smučarje in ostale obiskovalce gora opozarjamo, da je nevarnost plazov zelo velika. Če pa kljub temu nameravajo na turo, naj dobro preučijo razmere na terenu in za vzpon izberejo pobočja, kjer ni nevarnosti plazov," so ob tem opozorili na Gorski reševalni zvezi Slovenija.