odpirajo se nekatere nove dejavnosti

Je športna dejavnost še naprej izjema pri prehajanju občinskih meja v regiji?

A.S./STA
9. 1. 2021, 08.34
Posodobljeno: 9. 1. 2021, 08.56
Deli članek:

Danes se lahko odprejo nekatere nove dejavnosti, nenujne trgovine in storitve medtem ostajajo zaprte še naprej. Zapirajo se tudi muzeji. Za izvajanja športno rekreativne dejavnosti pa je še naprej dovoljeno prehajanje med občinami znotraj statistične regije.

Bobo
Policijska kontrola na občinskih mejah.

Vlada je v četrtek odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev podaljšala do 15. januarja, hkrati pa med obstoječe izjeme dodala še nekatere dejavnosti. Od danes se tako lahko opravljajo geodetske storitve, storitve čistilnih servisov, medicinska pedikura in gradbena dela v oziroma na nenaseljenih gradbiščih, hišah oziroma stanovanjih, pri katerih ni stika s potrošniki.

Že v petek naprave ustavili žičničarji, danes vrata zapirajo muzeji 

Z namenom omejitve gibanja prebivalstva ter zajezitve in obvladovanja epidemije covida-19 so nenujne trgovine in dejavnosti v Sloveniji z manjšimi spremembami zaprte že od 24. oktobra. Nekaj več izbire so imeli potrošniki le v dneh pred novim letom. Že v petek so morali naprave na smučiščih ustaviti žičničarji, danes se zapirajo tudi muzeji in galerije. Knjižnice ostajajo odprte, a le ob prevzemu vnaprej pripravljenega gradiva na zunanjem prevzemnem mestu.

Spremembe na mejnih prehodih

Nekaj sprememb je tudi na mejnih prehodih. Na zunanji schengenski meji od danes ne bodo več izvajali testiranja s hitrimi antigenskimi testi, se bodo pa na vseh mejnih prehodih priznali tudi negativni testi PCR, opravljeni v tretjih državah. Hitri testi morajo biti opravljeni v EU ali schengenskem območju. Možnost prekinitve karantene ob negativnem testu nekaj dni po prihodu v Slovenijo ponovno velja za vse, ne glede na državljanstvo.

Od danes ponovno omejene športne aktivnosti po državi

Od danes je vnovič začasno omejeno izvajanje športnih programov v državi. Treningi so tako dovoljeni le vrhunskim, perspektivnim, poklicnim in reprezentančnim športnikom v kategorijah kadetov in mladincev ter registriranim športnikom, ki se lahko udeležujejo tudi določenih športnih tekmovanj. Omejena je tudi rekreacija.

Športno rekreativna dejavnost je dovoljena le, če jo izvaja posameznik ali osebe iz skupnega gospodinjstva na prostem oziroma odprtih javnih krajih. "Za izvajanja športno rekreativne dejavnosti pa je še naprej dovoljeno prehajanje med občinami znotraj statistične regije, kjer imajo posamezniki prebivališče," je za STA pojasnila direktorica direktorata za šport na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport Mojca Doupona. Fitnesi in ostali podobni objekti so za rekreacijo tako zaprti, kot že od petka tudi smučišča.