Večja predvidljivost

Premier Janša predstavil nova merila sproščanja ukrepov po regijah

G.G.
8. 1. 2021, 11.16
Posodobljeno: 8. 1. 2021, 13.38
Deli članek:

Na današnji tiskovni konferenci je prvi govoril kar predsednik vlade Janez Janša.

Bobo
Janša je predstavil nov načrt sproščanja.
V praksi se bo lahko zgodilo, da bodo v nekaterih regijah vrtci in šole odprti, v drugih pa ne. Bistvena je predvidljivost, je poudaril minister za obrambo Matej Tonin.

»Smo v najzahtevnejši fazi epidemije, vrha verjetno še nismo dosegli,« je začel premier Janez Janša in dodal, da je po praznikih v podobnem položaju večina držav v Evropi.

Skupaj s strokovnjaki je vlada ugotovila, da je edina možna niša sproščanja, ki bo dovoljevala čim bolj normalno življenje, ukrepanje v regijskem okviru. Toda najprej je potrebno krivuljo okužb obrniti navzdol. »Ker napovedi niso najbolj optimistične, se je vlada odločila, da stanje ostane nespremenjeno vsaj do 18. januarja,« je razložil Janša.

Potem pa pride v igro nova strategija, regijsko sproščanje. Janša je opozoril, da je pred tem potrebno doseči znižanje ključnih dveh kazalcev na nacionalnem nivoju. Sedemdnevno povprečje števila okuženih mora pasti pod 1350, število zasedenih postelj s covidnimi bolniki v bolnišnicah pa pod 1200.

Vlada RS
Prenovljen načrt sproščanja ukrepov.

Preverjali bodo v sredo

Kot je poudaril Janša, je edina možna niša sproščanja v regijskem okviru. Tako se bo lahko kaj sprostilo v tistih regijah, ki bodo dosegle regijski kriterij na podlagi istih kriterijev, kot veljajo za državo. Vlada bo stanje za ustrezno sprožitev sproščanja ukrepov v posamezni regiji preverila naslednjo sredo. Takrat se bo tudi do konca dneva vedelo, v katerih regijah bi se lahko po 18. januarja odprli vrtci in šole oziroma se sprostili določeni ukrepi, da bodo pristojni na področju izobraževanja pravočasno vedeli in se na to pripravili. Seveda ob predpostavki, da se bo dosegla zgoraj navedena meja v nacionalnem merilu, ki bo to dovolila. Sproščanje v prvi triadi bi sicer potekalo v skladu z modelom C, tako bo torej v posameznih razredih več prostora.

Janša je glede tabele oziroma načrta opozoril, da imamo na primer pri rumeni barvi dve opciji. Lahko se sprostijo ukrepi v državi ne glede na situacijo po regijah. Ni pa nujno. Janša pravi, da je nemogoče vnaprej predvideti vse zadeve. Ena od neznank je tudi angleški sev virusa, ki ga doslej pri nas ni, »vidimo pa, kako hitro se je virus širil po Veliki Britaniji,« je dejal Janša.

Podrobnejši načrt cepljenja v torek

Janša se je dotaknil tudi cepljenja. Pojasnil je, da so v zadnjih dneh od proizvajalcev in Evropske komisije zbrali razmeroma zanesljive podatke o tem, kakšno količino cepiv od obeh proizvajalcev, ki jim je Evropska agencija za zdravila (Ema) uporabo dovolila, lahko pričakujemo v naslednjih tednih in mesecih. Stanje se bo po njegovih besedah še spreminjalo, kljub temu bodo v torek lahko predstavili načrt cepljenja po tednih vsaj za januar in februar, in sicer po posamičnih prednostnih kategorijah prebivalstva. Okvirno bodo načrt lahko določili tudi za naprej, vsaj do junija, pri čemer se naj bi stanje glede dobav cepiva od sredine marca naprej precej popravilo. Računajo, da bo Ema do takrat odobrila še cepiva vsaj dveh proizvajalcev. 

Janša je izpostavil še, da je bilo v Sloveniji razdeljenih malo več kot 33.000 odmerkov cepiva, večina tega je šla v domove za starejše, kjer so bili po njegovih besedah pocepljeni skoraj vsi varovanci razen tistih, ki so covid-19 preboleli v zadnjih treh mesecih. Preostali odmerki so šli v zdravstvo. Janša je še napovedal, da v Slovenijo naslednji teden prispe nova pošiljka 16.500 odmerkov Pfizerjevega cepiva, s tem pa se bo začel tudi prvi teden, ko bodo cepivo prejeli tudi zdravstveni domovi, namenjeno pa bo za cepljenje najbolj ogroženega prebivalstva zunaj domov za starejše.